Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilHelena Dagmar Janečková
1
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
2
SEZNAM Mlékárenské ošetření Pasterace Uperizace Homogenizace Egalizace
Odvětrávání Baktofugace
3
MLÉKÁRENSKÉ OŠETŘENÍ ZAHRNUJE: Čištění Pasteraci Chlazení
DALŠÍ ÚPRAVY: Uperizace Homogenizace Odvětrávání Baktofugace
4
PASTERACE Nadojené mléko není vhodné ke konzumaci, nebo k dalšímu zpracování. Musí se tepelně ošetřit – pasterovat. Zaručí se zdravotní nezávadnost, prodlouží se trvanlivost mléka. Pasterací se zničí vegetativní formy, patogenní a toxická mikroflóra. Podmínky pasterace určuje teplota a doba zahřátí.
5
PASTER Je určen k pasteraci: mléka, ovocných šťáv…
Celý proces pasterizace je plně automatický. Obsah pasteru je 100 litrů i více. Používá se v mlékárnách, moštárnách.
6
TEPELNÉ OŠETŘENÍ MLÉKA
Pasterace – ohřev do 100 °C Dlouhodobá – 65 °C, min. 30 min. Šetrná – 72–75 °C, min. 20–30 s., používá se především pro výrobu sýrů. Vysoká – 85 °C, 4–15 s. Smetana při teplotě od 90 °C.
7
UPERIZACE Mléko se zahřívá na 135–150 °C.
Vzniká trvanlivé mléko, které neobsahuje žádné zárodky schopné rozmnožování. Takto upravené mléko je trvanlivé. Jeho trvanlivost může být až 6 měsíců.
8
HOMOGENIZACE Kuličky mléčného tuku se roztříští a rovnoměrně se rozdělí v mléce. Mléko se protlačí pod tlakem až 200 barů přes jemnou trysku. Mléčný tuk se po homogenizaci neutralizuje tak rychle ve formě smetanové vrstvy na povrchu. HOMOGENIZOVANÉ NEHOMOGENIZOVANÉ
9
EGALIZACE, ODVĚTRÁVÁNÍ, BAKTOFUGACE
Egalizace – je úprava obsahu tuku. Odvětrávání mléka a smetany – je odstranění vzduchu a těkavých látek. Baktofugace – je odstranění sporotvorných mikroorganismů odstředivou silou.
10
PRACOVNÍ LIST Vysvětli pojmy: Proč zahříváme mléko? UPERIZACE
PASTERACE HOMOGENIZACE Proč zahříváme mléko?
11
ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 8. AUTOREM OBRÁZKU JE MARHOLDOVÁ LADA
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.