Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TESTOVÁNÍ MUŽŮ ČILI SPERMIOGRAM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TESTOVÁNÍ MUŽŮ ČILI SPERMIOGRAM"— Transkript prezentace:

1 TESTOVÁNÍ MUŽŮ ČILI SPERMIOGRAM
Autoři: Jindřiška Petržílová Věra Berounská Markéta Drncová Pavel Filip

2 Úvod Plodnost v populaci Klesající tendence plodnosti u mužů
Definice neplodnosti V souč. populaci je 15-20% párů nechtěně bezdětných. Průměrný počet mužských pohlavních buněk(spermií) v populaci klesl za posledních 50 let o cca. 50%. Neplodný pár- muž a žena, kteří nedosáhli těhotenství po dobu 1 roku nechráněného pohlavního styku.

3 Proč Zahájení léčby páru Jednoduché neinvazivní vyšetření
Celá terapie páru se zahajuje vyš. spermatu. Jedná se o základní vyšetření mužské plodnosti, které je neinvazivní a nebolestivé, a proto se jím často zahajuje pátrání po příčinách neplodnosti.

4 Jak Příprava na vyšetření Průběh vyšetření, způsob, apod.
Muži přicházejí většinou na doporučení jednotlivých lékařů (gynekolog partnerky, urol., PL, neurol.). Jedná se o citlivou problematiku, proto jednání vyžaduje diskrétnost. Klient si domluví (osobně či telefonicky) termín odběru. Zároveň je poučen o nutnosti 4denní pohlavní abstinence před vyšetřením a seznámí se se způsobem odběru ejakulátu. ( AUTOSIMULACÍ) V den odběru přichází na naše odd., kde s paní laborantkou sepíše anamnézu a nahlásí počet dnů pohlavní abstinence. Následuje vyšetření lékařem, a poté odchází do odběrové místnosti, kde odevzdá sperma do odběrové nádobky.

5 Průběh 30 min. po odběru Makroskopické vyšetření
Mikroskopické vyšetření Nádobku se spermatem předá ke zpracování paní laborantce. Základní vyšetření spermiogramu se skládá z makroskopické a mikroskopické části.

6 Makroskopické vyšetření
Množství Konzistence Příměsi Další… Makroskopické vyšetření (okem) - spočívá ve stanovení množství ejakulátu, času v němž zkapalní (20-30 min), určení viskozity, barvy a PH.

7 Mikroskopické vyšetření
Pohyblivost Aglutinace Morfologie Další… Mikroskopicky pak vyšetřujeme nativní preparát, kde se určí pohyblivost spermatozoí, která se udává v relativních procentech. Spermie se podle Mc Leodovy/leidovy/ stupnice dělí na pohyblivé dobře , špatně nebo nepohyblivé. Dále se hodnotí aglutinace, morfologie spermií a přítomnost dalších buněk, epitelií apod. Počítání spermatozoí provádíme v THOMOVĚ komůrce, kde je možné určit i propulzivitu spermií.

8 Vyšetření pohyblivosti
Mc Leodova tabulka pohybu 0 – nepohybují se 1 – pohybují se na místě 2 – pohybují se vlnovitě 3 – progresivně vpřed 4 – rychlý a propulsivní pohyb vpřed

9 Morfologie - zdravé spermie
Morfologie hodnotí jak spermie vypadá a případné její deformace.

10 zdvojené spermie

11 shluk spermií

12 deformované spermie

13 mikro. a makrospermie

14 Hodnoty zdravého jedince
Objem 2 ml a více Koncentrace spermií více než 20 mil./1 ml Morfologie - min. 50% zdravých spermií Pohyb – min. 50% progresivně se pohybujících spermií Podle výsledku vyšetření je stanoven další diagnostický a terapeutický postup

15 Plodnost – čeho se vyvarovat
Pro Pravidelný pohyb Volné prádlo a oblečení Dostatečný příjem vitamínů Proti Marihuana a další drogy Alkohol a kouření Cyklistika Sauna Těsné prádlo

16 A na závěr, jak to vypadá, je-li vše v pořádku …

17 Zdroje http://intranetkz/weby/UL/default.aspx

18 Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "TESTOVÁNÍ MUŽŮ ČILI SPERMIOGRAM"

Podobné prezentace


Reklamy Google