Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Trávicí soustava tercie
2
Funkce Příjem potravy Trávení potravy Vstřebávání látek
Odstranění nestravitelných zbytků
3
Trávení Mechanické zpracování potravy Chemické zpracování potravy
rozmělnění, rozžvýkání, polykání, stahy svalů žaludku a střev Chemické zpracování potravy působení enzymů štěpení složek potravy ( bílkovin, cukrů a tuků)na jednodušší látky Ptyalin – sliny, štěpení škrobu a cukrů Pepsin – žaludek, štěpení bílkovin Žluč – játra, štěpení tuků
4
Trávicí soustavu tvoří
5
Dutina ústní Funkce příjem potravy chuťová čidla
mechanické zpracování (zuby) promíchání (jazyk) zvlhčení (sliny)
6
Chrup Nejtvrdší orgán lidského těla Podle tvaru a funkce je dělíme na:
Napište podle učebnice rozdíly v mléčném a stálém chrupu.
7
Stavba zubu
8
Paradontóza, zubní kaz
9
Hltan, jícen Hltan - obsahuje hladkou svalovinu, která při polknutí vtlačí sousto do jícnu Jícen- peristaltika může probíhat nejen směrem do žaludku, ale v nouzi i opačně (při zvracení)
10
Žaludek Kapacita 1-2 litry
Funkce: : skladování potravy, její promíchání a zahájení trávení pomocí žaludeční šťávy HCl, pepsin, mucin Vyměšování je řízeno chemicky a nervově
11
Tenké střevo Trávení a vstřebávání živin Dlouhé 3-5 m
Na povrchu jsou klky
12
Slinivka břišní Dokončení štěpení bílkovin, cukrů a tuků
Žláza ústící do dvanáctníku (část tenkého střeva)
13
Játra největší žláza těla Funkce:
a) příjem živin a jejich zpracování a skladování (glykogen, tuk...) nebo vyslání do krevního oběhu b) odbourávání některých toxinů (alkohol ap.) c) tvorba žluči
15
Slepé střevo Červovitý výběžek Mízní tkáně, které se mohou zanítit
V pravé jámě kyčelní
16
Tlusté střevo Funkce: a) vstřebávání vody (hlavní funkce) a některých solí b) úprava zbytků pomocí střevních bakterií c) tvorba některých vitaminů (např. vitamin B12 a vitamin K) Dochází k zahuštění obsahu, vytváří se stolice
17
Vitámíny
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.