Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Jméno autora Mgr. Veronika Káňová Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Opakování základních pojmů Téma: Sacharidy Metodický list/Anotace Shrnutí základních vlastností sacharidů Zdroje: Obrázek: Obrázky: Obrázek: obrázky: Obrázek:
2
Sacharidy
3
Sacharidy V molekulách jsou : Obsaženy prvky – C, H, O
Jedna karbonylová skupina Více hydroxylových skupin
4
Rostliny vytvářejí sacharidy při fotosyntéze a ukládají je jako zásobní látky.
Obrázek: Chemická rovnice fotosyntézy: Sluneční záření 6 CO H2O C6H12O O2 Chlorofyl
5
Živočichové přijímají sacharidy v potravě.
Slouží jako: zdroj energie zásobní látky Obrázky: Člověk využívá sacharidy i v průmyslu: výroba papíru textilu
6
Dělení sacharidů: Monosacharidy – jednoduché sacharidy
- bílé, sladké krystalické látky - rozpustné ve vodě Disacharidy – vznikají spojením dvou molekul monosacharidů C6H12O C6H12O C12H22O H2O Polysacharidy – vznikají spojením velkého počtu molekul monosacharidů
7
Monosacharidy Glukóza = hroznový cukr Vzniká při fotosyntéze
Obsažena v ovoci – hlavně hroznech Okamžitý zdroj energie Roztok glukózy = umělá výživa v infuzích Stavební jednotka složitějších sacharidů Fruktóza = ovocný cukr v medu a ovoci Nejsladší cukr Používá se jako sladidlo při cukrovce Obrázek:
8
Disacharidy Sacharóza = řepný, třtinový cukr
- v řepě cukrovce a cukrové třtině - bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě - používá se jako sladidlo - karamel = potravinářské barvivo (E150) obrázky: Karamel Bílý a surový cukr
9
Disacharidy Laktóza = mléčný cukr - v mateřském mléce savců
Maltóza = sladový cukr - slad – naklíčené obilky ječmene - vzniká rozkladem škrobu v klíčících obilkách - výroba piva Obrázek:
10
Polysacharidy Zásobní : Stavební: Škrob Glykogen Celulóza
Zásobní látka rostlin Rýže, obilí, brambory Bílá práškovitá látka Výroba lepidel, škrobení textilu, potravinářství Glykogen Živočišný škrob Zásobní látka živočichů Játra a svaly Celulóza Stavební materiál rostlin Součást buněčných stěn Zdroj celulózy – dřevo, bavlna, konopí, len Využití – výroba papíru, buničiny, celofánu, textilní průmysl, Celulóza tvoří vlákninu – podporuje činnost střev, je důležitou součástí potravy
11
Přiřaďte k sobě: glukóza vláknina sacharóza v játrech hroznový cukr
škrob mléčný cukr maltóza ovocný cukr celulóza zásobní u rostlin fruktóza řepný cukr laktóza sladový cukr glykogen
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.