Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vedlejší jatečné produkty
Ing. Lenka Bombera Piskačová Vedlejší jatečné produkty
2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV43 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II Téma Vedlejší jatečné produkty Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí se základními druhy vedlejších jatečných produktů, jejich rozdělením, použitím a skladováním.
3
Vedlejší jatečné produkty
Droby Krev Výsekové kosti Střeva Tuk
4
droby Droby mohou být napadeny škodlivými cizopasníky nebo mohou obsahovat škodlivé látky => nutná přísná kontrola veterinární službou. Na drobech nesmějí být žádné příznaky svědčící o možné zkáze, chorobě apod.
5
Droby Játra – telecí, hovězí, vepřová Jazyk- vepřový, telecí, hovězí
Dršťky – hovězí Telecí okruží Ledvinky – vepřové, hovězí Slezina- vepřová, hovězí, telecí Plíce – telecí, vepřové, hovězí
6
droby Srdce – vepřové, hovězí, telecí Vemena – hovězí Brzlík – hovězí
Býčí žlázy – loupané, neloupané Vepřové žaludky
7
krev - má velkou výživovou hodnotu
- obsahuje plnohodnotné bílkoviny, glukózu, železo - rychle se kazí, obsahuje hodně vody. Musí se zpracovat rychle
8
krev Použití krve: - vepřová krev – jelita,tmavá tlačenka, prejt, zabijačková polévka - hovězí a telecí krev – průmyslové zpracování - drůbeží krev – husí a kachní – samostatné pokrmy
9
Střeva Střeva z jatečních zvířat se zpracovávají jako obaly k výrobě uzenářských výrobků Dělíme: tenká, tlustá, slepá, deník, konečník
10
Použití Střev Hovězí střeva - tenká – špekáčky, vuřty
- tlustá – suché játrové salámy - deník, konečník – měkké salámy, tlačenky - měchýř – mortadela, tlačenka
11
Použití střev Vepřová střeva - tenká – jitrnice, špekáčky, vuřty párky
- tlustá – jelita, tlačenky - deník – tlačenka - měchýř - tlačenka
12
Použití střev Skopová střeva - tenká – párky - tlustá – salámy
Koňská střeva - trvanlivé salámy, uherské salámy - musí být označena písmenem K
13
Kosti - mají výživou hodnotu, obsahují tuk, bílkoviny, minerální látky
- Rozdělení podle struktury: A) Morkové kosti B) Řídké kosti
14
kosti Morkové kosti - duté nebo kompaktní kosti dlouhé
- střed tvoří morek – kostní dřeň Řídké kosti - krátké, ploché, klouby - dodávají chuť vývarům
15
Kontrolní otázky 1.) Jaké znáš vedlejší jatečné produkty ?
2.) Rozdělení a použití střev: 3.) Jaké je využití krve?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.