Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODOVODNÍ PŘÍPOJKY Seminář České Budějovice 2017

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODOVODNÍ PŘÍPOJKY Seminář České Budějovice 2017"— Transkript prezentace:

1 VODOVODNÍ PŘÍPOJKY Seminář České Budějovice 2017
doc. Ing. Iva Čiháková, CSc. Fakulta stavební ČVUT v Praze

2 Vodovodní přípojky - požadavky
Podmínky zadání: Poloha – místo připojení nemovitosti – poloha řadu (jednostranné vedení vers. oboustranné vedení potrubí) Tlak vody (0,25-0,6 MPa) Bezpečnost - pro odběratele - pro dodavatele bezpečnostní (riziko kontaminace vody – spojení s jiným zdrojem, krádeže, poškození) Provoz vodovodu - vyznačení polohy, možnosti vyhledání, opravy, uzavírání, likvidace

3 Trasa - přímá, sklon - jednotný, potrubí z jednoho celku - Polyetylén svařovaný na tupo lPe (lépe než rPe), kolize se stávajícími stavbami, Znalost - prognóza budoucího stavu, snadné vyhledání – volba druhu zpevněné plochy (lépe dlažba než betonová plocha)

4 Dimenzování přípojky ČSN 75 5411 – Vodovodní přípojky
ČSN EN 806-3, část 3 Dimenzování potrubí a ČSN Výpočet vnitřních vodovodů ČSN Požární bezpečnost staveb – Zásobování požární vodou

5 Vnitřní vodovody ČSN EN uvádí zjednodušenou výpočtovou metodu pro dimenzování potrubí běžných instalací vnitřního vodovodu. Podle této normy není možné dimenzovat potrubí požárního vodovodu a cirkulační potrubí teplé vody. V ČR se podle této normy nemohou dimenzovat vodovodní přípojky. V normě nejsou podklady pro výpočet tlakových ztrát v potrubí.

6 Dimenzování potrubí podle ČSN EN 806-3 Tabulka č. 1

7

8

9

10

11

12

13

14 Vodovodní přípojky - MATERIÁL
Vodovodní přípojky do vnějšího průměru 63 mm se provádějí z polyetylénu (HDPE 80 nebo HDPE 100 SDR 11). Vodovodní přípojky větších průměrů se provádějí také z litinového tlakového potrubí a tlakového potrubí z PVC.

15 Vnitřní vodovody Pro vnitřní vodovody se dnes nejčastěji používají potrubí z mědi nebo plastů. Ocelové pozinkované potrubí se vzhledem ke korozi a inkrustaci – pouze vyjímečně (cena). Významný je rozvoj používání potrubí z nerezavějící oceli. Z plastových potrubí je nejrozšířenější potrubí z PPR, má se používat tlaková řada PN 20. Z dalších plastových potrubí se u nás používají potrubí z polybutenu (PB), síťovaného polyetylénu (PE-X), chlorovaného polyvinylchloridu (PVC-C). Vícevrstvé materiály (plastová potrubí z hliníkovou vložkou), např. STABI nebo MEPLA.

16 Vodovodní přípojky (1) Pro návrh přípojkového potrubí z polyetylenu by se mělo používat výhradně: potrubí z vysokohustotního, lineárního polyetylenu PE-HD, v pevnostní třídě PE-HD 100 (MRS 10 - min. požadovaná pevnost 10,0 MPa), případně vyšší pevnostní třídy, potrubí z PE-HD 100 s ochranným pláštěm z polypropylenu, vícevrstvé potrubí na bázi PE-HD 100 RC se zvýšenou odolností proti vrypům a šíření trhlin vrstvy (RC – Resistence to Crack), vícevrstvé potrubí na bázi PE-HD 100 RC se zvýšenou odolností proti vrypům a šíření trhlin opatřené navíc ochranným opláštěním z PP.

17 Co znamená u trubek údaj SDR
Trubky většího průměru musí mít pro stejný tlak větší tloušťku stěny. Poměr průměru a tloušťky stěny přitom zůstává stejný, což nám udává veličina SDR. SDR - Standard Diameter Ratio (standardní rozměrový poměr) SDR = D/t, Kde D je vnější průměr trubky, t je tloušťka stěny

18 SDR – Standard Diameter Ratio standardní rozměrový poměr
σv, zul ... maximální dovolené napětí pe, zul ... maximální provozní přetlak při 20°C SDR = 2*S + 1 ≈ d/s kde je: d – vnější průměr, s - tloušťka stěny

19 Průměr 50, tl. stěny: 2,9 4,6; 2,9 4,6 HDPE 80 SDR 17,6 PN 6 e = 2,9

20 Vodovodní přípojky (2) Poznámky:
MRS (Min Residual Stress) – minimální požadovaná pevnost materiálu při vnitřním přetlaku, při 20 °C, po padesáti letech, SDR (Standard Diameter Ratio) – hodnota vyjadřuje vztah mezi jmenovitým vnějším průměrem potrubí a tloušťkou stěny (SDR  d/e ). Tato charakteristika umožňuje jednoznačnější popis tlakových tříd. Pro návrh vodovodního potrubí z PE nelze použít PE-LD ani PE-MD. U trubního materiálu z PE-HD se používá technologie spojování svařováním na tupo, pro přípojky se přitom doporučuje provádět je vždy z jednoho kusu potrubí, tedy bez spojů.

21 Vyhledávání úniků na přípojkách -trasovací plyn

22 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "VODOVODNÍ PŘÍPOJKY Seminář České Budějovice 2017"

Podobné prezentace


Reklamy Google