Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"— Transkript prezentace:

1 I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Vztahy ve dvojicích Mgr. Jaroslav Krčmář

2 Vztahy ve dvojicích – mezilidské vztahy
Tělesná výchova 7. ročník Vztahy ve dvojicích – mezilidské vztahy

3 Mezilidské vztahy Cizím slovem INTERPERSONÁLNÍ VZTAH
Je to obecná vlastnost konkrétního člověka , která se váže k jinému člověku nebo skupině lidí. mohou také nabývat nejrůznějších podob, od vztahů velmi špatných (vztahy negativní) přes vztahy nedefinovatelné (neutrální) vztahy velmi dobré až vynikající (vztahy pozitivní).

4 Jak se projevují mezilidské vztahy?
Mezilidské vztahy se projevují ve dvou nejdůležitějších formách, v mezilidské komunikaci (ve vzájemném styku a dorozumívání se) a v kooperaci (ve vzájemné spolupráci). Tyto dva atributy jsou předpokladem pro rozvoj člověka jako jedince (myšlení, zrání) i společnosti (na základě mezilidských vztahů záleží hodnota společnosti).

5 Co ovlivňuje lidi? Každého člověka ovlivňuje (formuje) i prostředí, ve kterém žije To lze rozdělit na tři pásma: Nejbližší okolí: rodina, dále potom prostředí školní třídy, vrstevníci, party, zájmové kroužky. Region : Zvyklosti a tradice nejbližšího okolí, regionální tisk, klimatické podmínky. Země : masmédia, společnost, zákony a normy

6 Vztahy jedostranné a oboustranné
mezi lidmi mohou působit vztahy jednostranné či oboustranné Příkladem jednostranného vztahu mezi dvěma lidmi budiž třeba platonická láska či přátelství (pozitivní vztah) nebo závist a nenávist (negativní vztah) Oboustranná (obapolná) pak téměř vždy bývá opravdová láska, ta bývá obvykle doprovázena i sexuálním vztahem

7 Rodinné vztahy Do rodiny člověk vstupuje bez vlastního přičinění.
Každému člověku na světě jsou dáni nejbližší lidé. Pro tuto skupinu se používá slovo rodina. Dobré vztahy v nejužší rodině (děti, rodiče, sourozenci) jsou základem zdravého psychického vývoje každého člověka.

8 Manželství Je přirozeným výsledkem trvalého citového vztahu dvou lidí (zpravidla opačného pohlaví). Manželstvím vzniká rodina. Jedním ze smyslů rodiny může být i výchova dětí.

9 Formální a neformální vztahy
Formální vztahy jsou vymezené určitými neosobními pravidly. Neformální vztahy mohou být vřelé, emocionálně podložené vztahy, neřízené vnějšími pravidly, ale naopak vedené osobním zájmem.

10 „Přítel je člověk, který o vás ví všechno a přesto vás má rád.“
Co je to kamarádství ? „Přítel je člověk, který o vás ví všechno a přesto vás má rád.“ To je citát, který vyslovil anglický filozof Francis Bacon. Ale co je to přátelství? Jak vzniká a je to totéž co kamarádství?

11 přátelství Přátelství je jedním z nejmocnějších pojítek mezi lidmi.
Vytváří pevné, často celoživotní svazky, přinášející člověku radost a uspokojení. Je to především vyhraněné zaměření jednoho člověka na druhého. To se projevuje zejména porozuměním druhého, pochopení jeho myšlení a jednání a oceňováním jeho dobrých vlastností a chování

12 Charakter přátelství Přátelství je téměř ve všech charakteristikách shodné s láskou. Na rozdíl od lásky ale přátelé nejsou fyzicky (sexuálně) přitahováni svými protějšky a při krátkodobém odloučení netrpí pocity samoty a prázdnoty. Forma přátelství, kdy člověk cítí ke svému protějšku hluboký obdiv, trvale na něj myslí a při odloučení trpí pocity prázdnoty, se nazývá platonická láska. Tento cit může být, stejně jako zamilovanost, pouze jednostranný.

13 Kde vzniká přátelství Důvěra je jeden z pilířů přátelství
Dobrovolně, vlastní volbou, náhodná fyzická blízkost v momentě prvního setkání může ovlivnit dlouhodobé sociální rozhodování člověka

14 Účelové přátelství Přátelství vzniká velmi často na základě společně sdílené aktivity, ať už je to studium, práce, sport nebo nějaké hobby. Význam akce se ukazuje zejména v momentě, kdy vztah přijde o možnost „dopovat“ se novými zážitky, např. z důvodu stěhování nebo změny rodinné situace u některého ze zúčastněných. Pokud se v tomto okamžiku vztah nepřehoupne do nové vyšší úrovně, hrozí mu ochladnutí a pozvolné vyhasnutí Pokud zmizí účel, logicky zanikne i vztah. 

15 Kompenzační přátelství
Kompenzační přátelství patří co do intenzity k těm nejsilnějším a nejbouřlivějším. Typická jsou pro období puberty, kdy si tak nějak podvědomě kompenzujeme partnerský vztah, na který se v té době připravujeme. Přátelský vztah se pak v některých ohledech blíží klasickému partnerství, jedná se o neobyčejně blízký vztah, ovšem tak nějak „nanečisto“. Svěřování všech intimností, nejskrytějších myšlenek a přání je pak normou. Jakmile se ale podaří jednomu ze zúčastněných najít vhodný protějšek, dochází k dramatické změně

16 Jak přátelství končí? většina kamarádských vztahů nebývá na rozdíl od vztahů mileneckých ukončena nijak oficiálně. Typické pro ukončení přátelství je nechat vztah odeznít, vyšumět, uspat ... Díky tomu se někdy podaří i po letech mlčení ještě vztah oživit, neboť vlastně oficiálně nikdy neskončil

17 Co so představujeme pod pojmem přátelé?
Přátelé jsou lidé, - které rádi vidíme - v jejichž společnosti se dobře cítíme Přátelé jsou naší sociální podporou, mluvíme spolu o vzájemných problémech Přátelé mají pro nás pochopení, můžeme jim věřit Přátelé nám poskytnou emoční podporu, když jí potřebujeme. S přáteli máme společné zájmy a sdílíme s nimi různé činnosti

18 Přátele máme různé stupně
Nejlepší přátele Blízké přátele Důvěrné přátele Přátelství není jednostranné : učí nás nejen brát, ale i dávat

19 Zásady dobrého přátelství
Respektujme „EGO“ druhé osoby Zdržme se kritiky Zdůrazněme důležitost druhé osoby Nešetřeme pochvalou a uznáním Nemluvme jenom o sobě Nepodceňujme sílu úsměvu Buďme autentičtí ( nepředstírejme)

20 Přátelství v různých fázích života
Přátelství v dětství Přátelství v dospívání a dospělosti Přátelství ve starém věku

21 Přátelství v dětství Přátelství raného věku( mezi 3. a 5. rokem) děti si jen spolu hrají Přátelství mezi 4. a 9. rokem- již očekávají, že budou udržovat určité pravidla Přátelství od 9. roku – možnost trvalého svazku Přátelství od 12. roku – potřeba blízkého přátelství, snižuje se závislost na rodičích ( hlavní vazba- společná zábava a zájmy)

22 Přátelství v dospívání a dospělosti
Přátelství v době adolescence – nejintenzivnější přátelství lidí stejného pohlaví Příprava na heterosexuální intimitu. Od 18. do 25. let vidí se často často si telefonují, jsou v kontaktu. Jsou to důvěrné přátelské vztahy. Přátelství od 30. do 60. let se mění v závislosti na rodině , dětech a zaměstnání.

23 Přátelství ve starém věku
Odchod do důchodu – snižování kontaktů s přáteli. (ztráta sociálních kontaktů v práci) Starší ženy mají obvykle více přátel než muži Pro starší lidi je důležité, když v nablízku žijí jeho děti.

24 Rozdíl mezi muži a ženy v přístupu k přátelství
Muži – přátelé, kteří sdílí různé zájmové činnosti „něco dělat“ sledovat sporty nebo je provozovat Ženy – přátelé jsou lidé, kterým se mohou svěřit „konverzace“ , většinu času tráví rozhovorem, diskutováním o osobních problémech.

25 Pravidla přátelství Poskytovat pomoc v čase potřeby
Respektovat přítelovo soukromí Vzájemně si věřit a svěřovat se. Zastat se přátel v jejich nepřítomnosti. Poskytovat emoční podporu. Dívat se během konverzace jeden druhému do očí. Být tolerantní. Požádat o osobní radu. Nepopichovat. Umět žertovat Splácet dluhy, úsluhy a komplimenty Diskutovat o osobních problémech a pocitech.

26 zdroj „O zdravých vztazích mezi lidmi“ Miluše Soudková, 2006 ,nakladatelství Doplněk


Stáhnout ppt "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"

Podobné prezentace


Reklamy Google