Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_4_ 10ZigJ-4 Název tematické oblasti (sady) Práce na elektrických zařízeních Název vzdělávacího materiálu Měření s měřícím přístrojem PU 184 delta Druh učebního materiálu prezentace Anotace Měření izolačního stavu, přechodového odporu, odběru proudu, síťového napětí a unikajícího proudu ochranným vodičem Klíčová slova PU 184 delta, izolační stav, přechodový odpor, hodnota, unikající proud, spotřebič Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 26-51-H/02 Elektrikář silnoproud M/01 Elektrotechnika Ročník II.-IV Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Mgr. Jaroslav Žigo Zhotoveno, (datum/období) Leden 2013 Celková velikost 5104Kb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslav Žigo. Dostupné z portálu

2 Multifunkční měřící přístroj PU 184 DELTA
Přepínač měření Možnosti připojení 1fázového spotřebiče

3 Měření přechodového odporu 1fázového elektrospotřebiče
Přepnutí rozsahu na 2Ω Naměřená hodnota Dotek měřící sondy na kovovou část měřeného spotřebiče

4 Přechodový odpor je odpor, který vzniká ve spoji vodičů
Přechodový odpor je odpor, který vzniká ve spoji vodičů. Většinou je tento jev nežádoucí, a proto se jej snažíme minimalizovat (nelze jej nikdy úplně odstranit). Příčinou jeho vyšší hodnoty, než by odpovídalo hodnotě vypočtené tímto vztahem, mohou být např. nerovnosti mezi spoji, různé nedokonalosti při spojování a nečistoty na povrchu spojů, čímž se snižuje plocha dotyku (S). Během měření se doporučuje s kabelem pohybovat, a to zejména u konců, a kontroluje se, jestli přitom naměřená hodnota nevykazuje výrazné změny. Měříme mezi ochranným vodičem a všemi částmi kde je tento ochranný vodič připojen Pro spojení ochranného vodiče u spotřebičů třídy ochrany I platí, že ochranný vodič musí být spolehlivě připojen. Odpor ochranného vodiče, měřený mezi ochrannou zdířkou vidlice a přístupnými vodivými neživými částmi spojenými s ochranným vodičem (u prodlužovacích a odpojitelných přívodů mezi ochrannou zdířkou vidlice a ochranným kontaktem na druhém konci), nesmí být větší než 0,2Ω při délce přívodu do 3m. K tomuto odporu se připočte 0,1Ω na každé další 3m délky přívodu. V žádném případě však nesmí být překročena hodnota 1Ω. (ČSN ed.2) Snižování přechodového odporu Přechodový odpor spoje lze snížit vhodnou úpravou parametrů spoje, tak aby jeho elektrický odpor byl co nejnižší. Toho lze dosáhnout: snížení rezistivity materiálu použitím vhodných materiálů např. stříbra  zvýšením průřezu S zvětšením vodivé plochy spoje. U již existujícího spoje lze pak jeho přechodový odpor udržovat na nízkých hodnotách jeho vhodnou údržbou - čištěním a broušením kontaktů, případně opravou nebo výměnou spoje.

5 Měření izolačního stavu 1fázového elektrospotřebiče
Přepnutí rozsahu na 20MΩ Naměřená hodnota

6 Měření unikajícího proudu procházející ochranným vodičem
1.Přepnutý rozsah 20mA 2.Odběr spotřebiče na maximum

7 Měření unikajícího proudu procházející ochranným vodičem
Proud tekoucí ochranným vodičem je takový proud, který „prosákne„ (unikne) přes izolace spotřebiče do částí spojených s jeho ochranným vodičem a odtéká jím přes obvod vodiče PE elektrické instalace do uzemnění. Měření proudu tekoucího ochranným vodičem (unikajícího proudu) je jeden ze způsobů, jak prověřit stav izolací spotřebiče z hlediska elektrické bezpečnosti. 3.Naměřená hodnota unikajícího proudu v mV

8 Měření síťového napětí
Naměřená hodnota síťového napětí

9 Měření odběru proudu Přepnutý rozsah 16A Odběr spotřebiče na maximum Připojení spotřebiče Maximální odebíraný proud (A)

10 Citace zdrojů ING. LEOŠ KOUPÝ, Illko s.r.o. Měření elektrických spotřebičů při revizích [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google