Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J18 TEMA: Výživa cukry, tuky, bílkoviny ČÍSLO PROJEKTU: Mgr. Kateřina Schejbalová CZ.1.07/1.4.00/
2
anotace Žáci se seznámí se základními živinami
Obrázky jsou pouze navádějící k dotazům a rozvoji diskuze na téma zdrojů jednotlivých druhů živin Žáky aktivně přivedeme k diskuzi o poměru jednotlivých složek živin v naší potravě Vyžijeme znalostí a mezipředmětové vztahy k podobným tématům např. zdravý živ. styl…..
3
SACHARIDY, CUKRY, TUKY VÝŽIVA
4
ŽIVINY DODÁVAJÍ TĚLU ENERGII ŽIVINY ZÍSKÁVÁME Z JÍDLA
MIMO JÍDLA POTŘEBUJEME: VODU, VITAMÍNY A MINERÁLNÍ LÁTKY ZÁKLADNÍ ŽIVINY SACHARIDY (cukry) LIPIDY (tuky) PROTEINY (bílkoviny)
5
SACHARIDY=CUKRY Hlavní zdroj energie (té rychlé energie)
CUKRY JEDNODUCHÉ - hroznový cukr, ovocný cukr (fruktóza) CUKRY SLOŽENÉ - řepný cukr (sladíme), mléčný cukr, škrob(brambory, mouka,rýže) Všechny cukry štěpí TS na glukózu (zdroj energie) Nadbytečná glukóza se mění v játrech a svalech na zásobní glykogen
6
SACHARIDY
7
PROTEINY=BÍLKOVINY Základní stavební jednotka buněk
Důležité pro růst organizmu a obnovu ROSTLINNÉ – luštěniny, obilniny, brambory, ořechy ŽIVOČIŠNÉ – maso, mléko, vejce Bílkoviny se rozkládají na aminokyseliny = stavební kameny buněk a tkání (vegetariány z rostlinných nemají)
8
PROTEINY=BÍLKOVINY
9
TUKY = LIPIDY ZÁSOBNÍ LÁTKA A ZDROJ ENERGIE
Důležité pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A,D,E,K) Ukládají se v podkoží , chrání orgány TUKY ROSTLINNÉ Semínka rostlin, ořechy, olej TUKY ŽIVOČIŠNÉ Máslo, sádlo, lůj, mléčný tuk
10
TUKY=LIPIDY
11
citace Obrázek výživy: Výživa: Rueda de los alimentos.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Cukry: Cukry. In: Office.microsoft.com [online] [cit ]. Dostupné z: Chléb: Chléb. In: Office.microsoft.com [online] [cit ]. Dostupné z: Banán: Banán. In: Office.microsoft.com [online]. 2011, 2011 [cit ]. Dostupné z: Bílkoviny:Proteiny: bílkoviny. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Hamburger: Hamburger. In: Office.microsoft.com [online]. 2011, 2011 [cit ]. Dostupné z: Olej:Olej. In: Office.com [online] [cit ]. Dostupné z:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.