Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název tematické oblasti: Gastronomie Název učebního materiálu VY – 52- MF -02 Vědomostní kvíz Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Učební materiál je určen pro žáky 3
Učební materiál je určen pro žáky 3. ročníků oborů Kuchař – číšník a Stravovací a ubytovací služby Jde o motivační učební pomůcku, která formou hry ověří a zopakuje znalosti žáků z Technologie k ZZ. Pomůcky: Dataprojektor, psací potřeby, papír nebo interaktivní tabule.  

3 Metodický pokyn: Žáci se rozdělí do dvou skupin, první skupina je sova se modrým obrysem a druhá je sova s červeným obrysem. Učitel vybírá otázky kliknutím na čísla uvedená v bílém řádku na dolním okraji obrazovky. Skupiny budou psát odpovědi na papír a po vyzvání učitelem odpověď ukážou. Učitel klikne do prostoru obrazovky a vyskočí správná odpověď. Tlačítkem zpět se vrací na obrazovku se sovami. Vyhodnotí odpovědi: správná odpověď - sovu posouvá o jedno políčko špatná (žádná) odpověď – sova zůstává na místě  

4 Vědomostní kvíz

5 Hovězí pečeně štěpánská je plněná:
Mexický guláš se připravuje: a) na cibulovopaprikovém základu b) na přírodním základu c) na cibulovém s rajčatovým protlakem Hovězí pečeně štěpánská je plněná: a) Míchanými vejci b) Žampiony c) Natvrdo vařenými vejci Správná odpověď c) zpět

6 Mexický guláš se připravuje:
Zbojnický skřivan je: a) se slaninou a klobásou b) se slaninou a česnekem c) se slaninou, klobásou a česnekem Mexický guláš se připravuje: a) Na cibulovopaprikovém základu b) Na přírodním základu c) Na cibulovém s rajčatovým protlakem Správná odpověď c) zpět

7 Svíčková na smetaně se připravuje:
Svíčková na smetaně se připravuje: a) na karamelovém základu b) na zeleninovém základu c) na cibulovém základu Svíčková na smetaně se připravuje: a) Na zeleninovém základu b) Na karamelovém základu c) Na zeleninovém základu s cukrem Správná odpověď a) zpět

8 Kližka je nejlepší: a) Na pečení b) Na guláše c) Na smažení
Kližka je nejlepší na: a) pečení b) guláše c) vaření Kližka je nejlepší: a) Na pečení b) Na guláše c) Na smažení Správná odpověď b) zpět

9 Hovězí pečeně pražská je plněná :
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Hovězí pečeně pražská je plněná : a) Míchanými vejci se šunkou a hráškem b) Míchanými vejci c) Míchanými vejci s klobásou a hráškem Správná odpověď a) zpět

10 Potraviny spařujeme proto:
Potraviny spařujeme proto a) abychom odstranili tvrdou slupku (mandle) b) abychom dříve uvařili (luštěniny) c) abychom udusili (maso) Potraviny spařujeme proto: a) Abychom odstranili tvrdou slupku (mandle) b) Abychom uvařili (luštěniny) c) Abychom udusili (maso) Správná odpověď a) zpět

11 b) Lahůdkovou zeleninu c) Luštěniny
Potraviny spařujeme proto a) abychom odstranili tvrdou slupku (mandle) b) abychom dříve uvařili (luštěniny) c) abychom udusili (maso) V páře upravujeme: a) Maso b) Lahůdkovou zeleninu c) Luštěniny Správná odpověď b) zpět

12 Ve vodní lázni vaříme: a) Brambory b) Krémy c) Zeleninu
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Ve vodní lázni vaříme: a) Brambory b) Krémy c) Zeleninu Správná odpověď b) zpět

13 Pošírujeme: a) Vývary b) Luštěniny c) Obiloviny
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Pošírujeme: a) Vývary b) Luštěniny c) Obiloviny Správná odpověď a) zpět

14 Pernatou zvěřinu před škubáním:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Pernatou zvěřinu před škubáním: a) Spařujeme b) Nespařujeme c) Nespařujeme a necháme odležet v peří Správná odpověď c) zpět

15 Postup cibulovopaprikového základu:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Postup cibulovopaprikového základu: a) Tuk, cibule, paprika b) Tuk, paprika, cibule, c) Paprika, cibule, tuk Správná odpověď a) zpět

16 a) Kořenová zelenina, tuk, cibule, divoké koření
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Zeleninový základ: a) Kořenová zelenina, tuk, cibule, divoké koření b) Tuk, kořenová zelenina, cibule, divoké koření c) Tuk, cibule, kořenová zelenina a divoké koření Správná odpověď b) zpět

17 Při kuchání ryb dáváme pozor na:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Při kuchání ryb dáváme pozor na: a) Správné oseknutí ploutví b) Na žluč c) Na žábry Správná odpověď b) zpět

18 Kosti na přípravu vývaru vkládáme:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Kosti na přípravu vývaru vkládáme: a) Do studené vody b) Do vroucí vody c) Do teplé vody Správná odpověď a) zpět

19 b) S tukem a podléváme vodou c) Podléváme vodou
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Tučné maso pečeme: a) S tukem b) S tukem a podléváme vodou c) Podléváme vodou Správná odpověď c) zpět

20 Při dušení působíme na maso:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Při dušení působíme na maso: a) Pouze párou b) Základem i párou c) Jenom základem Správná odpověď b) zpět

21 Během dušení maso podléváme:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Během dušení maso podléváme: a) Studenou vodou b) Nepodléváme c) Teplou vodou nebo vývarem Správná odpověď c) zpět

22 Hovězí pečeně na víně je připravena:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Hovězí pečeně na víně je připravena: a) Na zeleninovém základu b) Na karamelovém základu c) Na cibulovém základu Správná odpověď b) zpět

23 Roastbeef se připravuje:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Roastbeef se připravuje: a) Ze svíčkové b) Z nízkého roštěnce c) Z kližky Správná odpověď b) zpět

24 Hovězí a vepřové ledviny se liší:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Hovězí a vepřové ledviny se liší: a) Ve tvaru, hovězí jsou jako hrozen b) Hovězí mají blánu c) Jsou stejné Správná odpověď a) zpět

25 Hovězí a vepřová játra se liší:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Hovězí a vepřová játra se liší: a) Jsou stejná b) Ve tvaru c) Hovězí jsou tmavší a mají blánu Správná odpověď c) zpět

26 Kapucínský guláš z hovězího masa se upravuje:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Kapucínský guláš z hovězího masa se upravuje: a) S okurkami b) Se žampiony c) Se zeleninou Správná odpověď b) zpět

27 Zbojnický skřivan je závitek:
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Zbojnický skřivan je závitek: a) Se slaninou a klobásou b) Se slaninou a česnekem c) Se slaninou, klobásou a česnekem Správná odpověď c) zpět

28 a) Zadělávaná s knedlíčky b) Dušená se žampiony c) Pečená s nádivkou
Hovězí pečeně pražská je plněná: a) míchanými vejci b) míchanými vejci se šunkou a hráškem c) míchanými vejci s klobásou a hráškem Telecí ragú je úprava: a) Zadělávaná s knedlíčky b) Dušená se žampiony c) Pečená s nádivkou Správná odpověď a) zpět

29 Poznejte nůž Správná odpověď a) na krájení pečiva na pečené maso
dranžírovací nůž zpět

30 Poznejte nůž Správná odpověď b) zeleninový nůž cukrářský nůž
na syrové maso zpět

31 Poznejte nůž na krájení nudlí zeleninový Správná odpověď vykosťovací
b) zpět

32 Poznejte nůž Správná odpověď a) krájecí dranžírovací vykosťovací zpět

33 Poznejte co je na obrázku
Správná odpověď a) lopatka naběračka na omáčky naběračka na špagety zpět

34 Použité zdroje: Archiv autora RUNŠTUK, Jaroslav a kol. Receptury teplých pokrmů. Český Těšín: IQ 147, 1995, ISBN


Stáhnout ppt "  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google