Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_C_11 Tematická oblast: Humanitní předměty 4. ročník Téma: Pracovní list – Světová literatura druhé poloviny 20. století Autor: Mgr. Tereza Federselová Datum vytvoření: září 2013

2 Anotace: Metodický pokyn:
Text je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období světová literatura druhé poloviny 20. století. Typy úkolů jsou různorodé. Metodický pokyn: Vyučující s pomocí multimediální techniky použije materiál k samostatné práci žáků. Prezentaci lze také využít jako opakující práci.

3 K charakteristice uveďte kulturní hnutí či směr
Umělecký směr, který vznikl ve letech v Itálii a který se projevil především v literatuře, filmu a malířství. Navrací se k realismu a v popředí jsou obyčejní lidé a jejich běžný život. Literatura se staví proti modernismu a avantgardě. Dílo by mělo oslovit méně náročného čtenáře, ale zároveň by mělo uspokojit náročné publikum. Různorodé hnutí, které probíhalo v letech v USA. Autoři tohoto hnutí se vysmívali tradičním americkým hodnotám. Odmítali společnost s její disciplínou, dobrými mravy a morálkou. Hledali vnitřní svobodu. Literatura byla bezprostřední, eroticky otevřená, vulgární. Literatura ukazuje, že lidský život postrádá smysl, neexistuje schopnost komunikace, vládne pocit odcizení.

4 K charakteristice uveďte kulturní hnutí či směr
Základním principem tohoto směru je prolínání dvou světů – vlastní vyprávění spisovatele a mytologický, fantazijní, snový svět. Mytologický výklad světa ovlivňuje vyprávění autora. Literární skupina, která v 50. letech stála proti britskému konzervatismu, britským konvencím a proti společenské hierarchii. Díla obsahují sociální kritiku. Směr, který vznikl mezi světovými válkami, ale který se nejvíce rozmohl v druhé polovině 20. století. Zabývá se problematikou bytí člověka v soudobém světě. Člověk je opuštěný Bohem a v soudobém světě se cítí jako cizinec.

5 K charakteristice uveďte kulturní hnutí či směr
neorelismus postmodernismus beatnici absurdní literatura magický realismus rozhněvaní mladí muži existencialismus

6 Přiřaďte autora k dílu a proudu světové literatury
Dílo Autor Proud světové literatury Kvílení Plešatá zpěvačka Jméno růže Šťastný Jim Mistr a Markétka Římanka Hnus

7 Přiřaďte autora k dílu a proudu světové literatury
Dílo Autor Proud světové literatury Kvílení Allen Ginsberg beatnici Plešatá zpěvačka Eugéne Ionesco absurdní drama Jméno růže Umberto Eco postmodernismus Šťastný Jim Amis Kingsley rozhněvaní mladí muži Mistr a Markétka Michail Bulgakov magický realismus Římanka Alberto Moravia neorealismus Hnus Jean Paul Sartre existencialismus

8 Úkoly Poznejte autora. Přiřaďte autora ke kulturnímu hnutí.
Uveďte autorovo nejvýznamnější dílo a charakterizujte jej.

9 Stručný životopis Tento spisovatel byl od dětství závislý na své matce. Velmi rád se chlubil svými šlechtickými předky z Francie. Přestože byl vynikající student na univerzitě, přihlásil se za 2. světové války k válečnému námořnictvu, odkud ho však propustili. Za krytí vraždy se ocitl ve vězení. Na konci 40. let se vydal na cestu napříč celou Amerikou, kde vystřídal mnoho zaměstnání. Umírá na škodlivé následky alkoholismu.

10 Řešení Jack Kerouac beatnici dílo - Na cestě

11 Řešení Na cestě skrytá autobiografie nejedná se o tradiční román
básnická reportáž ze silnice bezprostřední zachycení dojmů, názorů a myšlenek

12 Úkoly k ukázce Uveďte název díla a jeho autora.
Kde se děj odehrává? Jakou funkci na tomto místě má opat? Uveďte hlavní zápletku díla.

13 Ukázka Nebudu zdržovat líčením toho, jak jsme informovali opata, jak celé opatství bylo vzhůru ještě před kanonickou hodinou, nebudu líčit hrůzu a bolest, kterou měli všichni vepsanou ve tvářích, jak se zpráva bleskem rozšířila po celé pláni až k čeledínům a sluhům, kteří se žehnali křížem a pronášeli zaříkávání. Nevím, zdali se tenkrát ráno první bohoslužba řádně odbyla a kdo se jí zúčastnil. Držel jsem Viléma a Severina, kteří přikázali zahalit Berengarovo tělo a položit je na stůl ve špitále.

14 Řešení ukázky Umberto Eco: Jméno růže
nejmenované opatství – klášter v Itálii opat = představený kláštera

15 Řešení ukázky Mladý chlapec spolu s mistrem Vilémem pátrají po stopách záhadných smrtí mladých mnichů, ke kterým dochází každý den. Rozluštění celého tajemství je spojeno s knihovnou, ve které je ukrývána vzácná kniha – druhý díl Aristotelovy Poetiky.

16 Doplňte Samuel Beckett byl dramatik a prozaik, přesto je považován za francouzského autora. Kvůli neutuchajícím depresím se podrobil psychiatrické léčbě. Za 2. světové války se angažoval v protifašistickém odboji. Jeho románová kariéra nastartovala románem Jeho největší prozaické dílo je trilogie , a Divadelní hra mu přinesla celosvětovou proslulost. Toto drama se řadí k proudu literatury nazvaném Roku mu byla udělena Dílo Katastrofa, které se zabývá tématem disidentů, bylo speciálně napsáno pro Zemřel roku 1989.

17 Doplňte Samuel Beckett byl irský dramatik a prozaik, přesto je považován za francouzského autora. Kvůli neutuchajícím depresím se podrobil psychiatrické léčbě. Za 2. světové války se angažoval v protifašistickém odboji. Jeho románová kariéra nastartovala románem Murphy. Jeho největší prozaické dílo je trilogie Molloy, Malone umírá a Nepojmenovatelný. Divadelní hra Čekání na Godota mu přinesla celosvětovou proslulost. Toto drama se řadí k proudu literatury nazvaném absurdní literatura (drama). Roku mu byla udělena Nobelova cena. Dílo Katastrofa, které se zabývá tématem disidentů, bylo speciálně napsáno pro Václava Havla. Zemřel roku 1989.

18 Použité zdroje Literatura
Prokop, V. Čítanka k Přehledu světové literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, 2008. Prokop, V. Přehled světové literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, 2006. Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN

19 Použité zdroje Obrázky
kerouac-portrait.jpg road.cover_by_kerouac.jpg Eco_04.jpg muel_Beckett%2C_Pic%2C_1.jpg/399px- Samuel_Beckett%2C_Pic%2C_1.jpg


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google