Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 3. Vypracoval: Bc. Josef Mahdal
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Diagnostika a odstraňování závad II Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Bc. Josef Mahdal Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 DIAGNOSTIKA A ODSTRAŇOVÁNÍ ZÁVAD ŘÁDKOVÉHO ROZKLADU TELEVIZORU MERKUR
Hodně namáhaný je výkonový spínací tranzistor T4. Je častou příčinou závady řádkového rozkladu. Často se prorazí přechod báze - emitor. Tento tranzistor, při měření diodovým testem, nemusíme celý odpojovat z obvodu, stačí když odpojíme drátový přívod k bázi tranzistoru.

4 DIAGNOSTIKA A ODSTRAŇOVÁNÍ ZÁVAD ŘÁDKOVÉHO ROZKLADU TELEVIZORU MERKUR
Další z příčin nefunkčnosti řádkového rozkladu může být závada na modulu ,,S“. Tuto závadu zjistíme osciloskopem měřením na pinu 7 modulu ,,S“- chybí budící impulzy. Poměrně častá je závada kondenzátoru C6 82nF - svod při vyšším špičkovém napětí. Následek této závady se projeví za nějaký čas zničením tranzistoru T4.

5 Proto při výměně tranzistoru T4 zkontrolujeme i kondenzátor C6
Proto při výměně tranzistoru T4 zkontrolujeme i kondenzátor C6. Jednou z častých závad je i pokles úrovně jasu obrazovky. Takto se sice projevuje i vadná obrazovka, ale častěji bývá vadná některá ze součástek v napájení 2. mřížky obrazovky (R8, D5,R15 nebo svod na C9). Stejně jako u jiných obvodů, provádíme diagnostiku především měřením orientačních hodnot napětí, uvedených ve schématu. Pouze v impulzních a signálových obvodech používáme osciloskop, popř. další měřící přístroje. Vždy však vycházíme ze znalosti funkce jednotlivých obvodů a součástek. Při měření a diagnostice musíme dodržovat zásady bezpečnosti práce , hlavně v obvodech síťového a vysokého napětí.

6 SCHÉMA ZAPOJENÍ ŘÁDKOVÉHO ROZKLADU

7 ZÁKLADNÍ DESKA TELEVIZORU MERKUR

8 ZÁKLADNÍ DESKA ZE STRANY SPOJŮ
u

9 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google