Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Hynek Mácha Život a dílo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Hynek Mácha Život a dílo."— Transkript prezentace:

1 Karel Hynek Mácha Život a dílo

2 Litografie domnělého portrétu od Josefa Farského

3 Narozen 16. listopadu 1810 v Praze na Újezdě.
Zanedlouho se rodina přestěhovala do Petrské čtvrti, zde začal Karel Hynek chodit do školy. Vystudoval piaristické gymnázium, navštěvoval filozofickou fakultu, právnická studia dokončil 6. srpna 1836. Během studií hrál ochotnické divadlo a vášnivě rád cestoval (většinou pěšky). Nejdelší cestu podnikl do Itálie za antickou kulturou.

4 V rodném listě měl napsáno „Ignatz“, stejně jako v pasu, který získal před pěší cestou do Itálie.
Jméno Hynek si zřejmě zvolil po kmotrovi a přízvisko Karel začal používat při prezentaci tvorby.

5 Mácha podnikal výlety po hradech v okolí Prahy (Karlštejn, Křivoklát, Valdek, Žebrák, Točník, Bezděz,…), které si i sám maloval. Karlštejn – originální kresba K. H. Máchy z roku 1831

6 Originální text K. H. Máchy – Písně z roku 1832
Z temna lesa žežhulička Zakukala, zaplakala Pod Karlovým tejnem: „Karlův tejne, pevný hrade, Památníku reka spustlý, Slávy stíne, slávy hrobko, Zašlá hvězdo, shaslé slunce; Ó jak stojíš pustý, pustý! – Karlův Tejne! – Karlův tejne! – “.

7 Při zkoušení her v Kajetánském divadle poznal svou milenku Lori Šomkovou, která záhy otěhotněla. Její matku ta zpráva natolik rozrušila, že zemřela. Otec Lori vyhnal. Lori až do porodu bydlela v Soukenické ulici číslo 17. V té době získal Karel Hynek jako čerstvý absolvent práv místo advokátního koncipienta u advokáta Durase v Litoměřicích. Na nové místo odešel Mácha 27. září do Litoměřic pěšky.

8 V noci z 1. na 2. října 1836 Lori v Praze porodila syna Ludvíka (dožil se pouze devíti měsíců). Mácha byl přítomen křtu čtvrtý den po jeho narození. Pověřil bratra Michala přípravou svatby. V Litoměřicích si pronajal byt, z Prahy připlula loď s nábytkem. Mácha žil velmi skromně, neměl čím topit, první plat měl dostat 1. listopadu. Rodičům i Lori ještě napsal o požáru ve městě, který zpozoroval ze své procházky na Radobýlu a pomáhal ho hasit.

9 Při hašení se zřejmě napil infikované vody a zemřel na choleru či cholerinu.
O datu jeho úmrtí se vedly spory, ale odborníci se kloní k datu 6. listopadu 1836, ačkoli v úmrtním listu uvádí duchovní správce z Litoměřic Josef Pilz 5. listopad s tím, že „pan Hynek Mácha, právník z Prahy“, byl 8. listopadu „do země pochován“. Jelikož bylo tělo považováno za možný zdroj nákazy, muselo být datum úmrtí dřívější, protože podle zákona musel nebožtík od určení smrti ležet tři dny v márnici.

10 K. H. Mácha byl původně pohřben na litoměřickém hřbitově.
Pohřeb se konal v den, kdy měla být jeho svatba. (Lori se později provdala, neměla další děti, ovdověla a zemřela v sedmdesáti pěti letech.) 1. října 1938 bylo tělo exhumováno, rozebrán a převezen i pomník. Máchův druhý pohřeb na Vyšehradě v Praze 7. května 1939 se stal národní manifestací.

11 Máchova podobizna není známa.
Takto si představoval Karla Hynka Máchu malíř Jan Zrzavý.

12 Máchova bronzová socha od Josefa Václava Myslbeka stojí na Petříně od roku Podle tradice se u ní v máji zastavují milenci.

13 Máchovo dílo Některé lyrické básně a prózy byly uveřejněny v dobových časopisech (Květy, Krok,…) Autobiografické Obrazy ze života mého měly obsahovat cyklus povídek, vznikly pouze dvě lyrické prózy: Večer na Bezdězu – 1834 Márinka – 1834 Ze zamýšleného románového cyklu Kat dokončil jen prózu Křivoklad Stylu romantické literatury odpovídá Pouť krkonošská – 1833 – 1834. Lyrickoepický román Cikáni – vyšel posmrtně 1857. Historická dramata zůstala ve zlomcích (Bratři, Král Fridrich, Boleslav, Bratrovrah).

14 Máj Lyricko-epická báseň o čtyřech zpěvech a dvou intermezzech byla vydána vlastním nákladem v počtu 600 výtisků na jaře 1836. Kritika Máj odsoudila, považovala ho za nečeský. První německý překlad vyšel již v roce 1844, zatím naposledy 2006. Dobová kritika se mýlila, Mácha se postupem času stal symbolem modernosti, lásky a češství.

15 Použité zdroje www.wikipedia.cz www.icesty.cz www.idnes.cz


Stáhnout ppt "Karel Hynek Mácha Život a dílo."

Podobné prezentace


Reklamy Google