Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Příprava pokrmů ze skopového masa
Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Autor: Mgr. Olga Hrabalová Příprava pokrmů ze skopového masa Anotace: Prezentace uvádí technologické postupy pokrmů ze skopového masa , které jsou upravené vařením, dušením a pečením. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: skopové maso, zadělávání, dušení, pečení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 41 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TE2_10
3
Příprava pokrmů ze skopového masa
Obrázek č. 1
4
Obrázek č. 2
5
Zadělávání Skopové na majoránce
- méně kvalitní maso z krku a hrudí uvaříme s kořenovou zeleninou, cibulí a celým pepřem - jíšku rozředíme vývarem z masa - provaříme a zjemníme mlékem - přecedíme na maso a přidáme majoránku, dosolíme
6
Dušení Skopové na paprice
méně kvalitní maso nakrájíme na kostky po 25 g dusíme na světlém cibulo-paprikovém základě měkké maso vyjmeme šťávu zahustíme jíškou, provaříme zjemníme mlékem, smetanou, dosolíme, přecedíme
7
Dušení Skopová plec ( kýta ) na paprice
- prošpikovanou plec (kýtu)dusíme na světlém cibulo-paprikovém základě měkké maso vyjmeme šťávu zahustíme jíškou, provaříme zjemníme mlékem, smetanou, dosolíme, přecedíme
8
Dušení Skopový guláš přední maso (plec) nakrájíme na kostky po 25 g, osolíme, okmínujeme, potřeme česnekem dusíme na světlém cibulo-paprikovém základě s rajčatovým protlakem měkké maso vyjmeme šťávu zahustíme jíškou, provaříme, dochutíme, přecedíme a přidáme majoránku
9
Dušení Skopový perkelt
přední maso (krk, bok) nakrájíme na kostky, osolíme dusíme na cibulo-paprikovém základě s rajčatovým protlakem měkké maso vyjmeme - šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, provaříme, dosolíme, přecedíme - do hotové omáčky se přidávají na nudličky krájené, orestované papriky
10
Dušení Skopový pilav jako vepřové rizoto, ale maso se dusí na cibulo-paprikovém základě rajčata místo leča při podávání porci sypeme sýrem
11
Dušení Skopová plec (kýta) na divoko
osolené maso dusíme na tmavém zeleninovém základě s divokým kořením a cukrem po změknutí maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme…. nakonec přidáme červené víno, okyselíme a osolíme na porci masa klademe plátek citronu a brusinky
12
Dušení Skopová plec ( kýta) na víně
maso prošpikujeme a dusíme na cibulovém základě s rajčatovým protlakem a divokým kořením šťáva se nezahušťuje ke konci dušení přidáme červené víno, citronovou šťávu, cukr a sůl
13
Pečení Skopová kýta ( hřbet ) po anglicku
maso očistíme, osolíme, očesnekujeme, pokapeme olejem a necháme odležet dále upravujeme jako anglický rostbíf maso opečeme na oleji a dopečeme v troubě (asi 20min., teplota 60°C) do výpeku dáme trochu vývaru a máslo
14
Pečení Skopová plec ( kýta ) na česneku
maso stáhneme provázkem, osolíme, opepříme, očesnekujeme opečeme na cibulovém základě s česnekem podlijeme a pod poklicí pečeme před koncem pečení sundáme poklici a dopečeme šťávu vyrestujeme… a dosolíme
15
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Literatura: Sedláčková, H. Technologie přípravy pokrmů 3.: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka a pro hotelové školy. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN Runštuk, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. 6. vyd. Hradec Králové: R plus, s. ISBN Obrázky: č [online].[cit ] dostupné na č. 2 archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.