Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací oblast: Stavba a provoz strojů – Spojovací součásti a spoje Název učebního materiálu: Spojky II Jméno autora: Ing. Ivana Dušánková Datum vytvoření: Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/

2 Klíčová slova: Spojky, hnací člen, hnaný člen, spojovací člen Anotace: Prezentace je určena žákům 2. ročníku oboru Strojírenství. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky, použité obrázky, fotografie zvýší názornost výkladu.

3 SPOJKY II DRUHY A JEJICH PRINCIPY
VÝPOČET POJISTNÉ SPOJKY SE STŘIŽNÝM KOLÍKEM

4 DRUHY SPOJEK B. MECHANICKY OVLÁDANÉ SPOJKY VÝSUVNÉ SPOJKY
Umožňují spojení nebo rozpojení hnacího a hnaného hřídele za klidu nebo za provozu Rozdělení: mechanicky řazené hydraulicky řazené pneumaticky řazené elektricky řazené

5 DRUHY SPOJEK Ozubcová spojka mechanicky řazená
Dva náboje mají na čele 3 zuby, jedna část je pevná (1) na hnacím hřídeli, druhá je posuvná (2) na hnaném hřídeli a je opatřená drážkou pro přesouvací kroužek (3)

6 DRUHY SPOJEK Lamelová spojka mechanicky řazená
je strojní součást, která se používá především u automobilů a motocyklů. Velikost přenášeného točivého momentu závisí na: průměru lamel, součiniteli tření, počtu lamel, přítlačné síle lamel Při překročení dovoleného točivého momentu spojka začne prokluzovat a hnaná část se otáčí na bronzovém pouzdru.

7 DRUHY SPOJEK Hnací část: 1- hnací hřídel, 3- vnější těleso spojky,6- vnější lamely Hnaná část: 2- hnaný hřídel, 4- vnitřní těleso spojky, 7- vnitřní lamely Vnitřní i vnější lamely jsou vystřídané a jsou stlačené zadním kroužkem (5) k přednímu přítlačnému kroužku (8), který je nastavitelný matici(12). V matici je pojistka (10) s pružinou a páčka pojistky (11). Tři přítlačné páky (9) jsou ovládané posuvnou objímkou (13).

8 DRUHY SPOJEK 2. POJISTNÉ SPOJKY Pojistí stroj proti přetížení
Při překročení dovoleného kroutícího momentu dojde k porušení spojovacího členu nebo k prokluzu Pojistná spojka se střižným kolíkem V kotoučích spojky jsou otvory pro pouzdra, v kterých jsou kolíky zajištěné proti vypadnutí

9 DRUHY SPOJEK

10 DRUHY SPOJEK 3. ROZBĚHOVÉ SPOJKY
S automatickým zapínáním odstředivou silou Umožňují rozběh stroje po dosažení určitých otáček Rozběhová spojka s neřízeným záběrem 1- hnací náboj nasazen perem na hnacím hřídeli se šesti vybráními, ve kterých jsou uloženy třecí segmenty 2- třecí segmenty, které zabírají s třecím kotoučem 3- třecí kotouč tvoří s nábojem hnanou část nasazenou perem na hnaném hřídeli

11 DRUHY SPOJEK

12 DRUHY SPOJEK 4. VOLNOBĚŽNÉ SPOJKY
Přenášejí kroutící moment pouze v jednom smyslu Předběhne-li hnaná část spojky hnací část, spojení obou částí se přeruší, spojka se stane volnoběžnou Volnoběžná kuličková spojka Ve vnitřní části je vybrání a klínový prostor pro kuličky. Vnější část je hladká nebo s mělkou drážkou. Po obvodu je 3 a více kuliček. Při předbíhání dojde k zaklínění kuliček v obou částech spojky. Při předbíhání hnané části se spojení samovolně přeruší.

13 DRUHY SPOJEK

14 VÝPOČET POJISTNÉ SPOJKY

15 Použité zdroje Stavba a provoz strojů – části strojů R. Kříž a kol
Učebnice Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (1. část) Ing. Rudolf Kříž Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (2. část) Ing. Rudolf Kříž Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (3. část) Ing. Rudolf Kříž Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (4. část) Ing. Rudolf Kříž Stavba strojů - strojní součásti Jiří Zelený Stavba a provoz strojů – části strojů R. Kříž a kol Hřídelové spojky A. Bolek, V. Krejčí a kol.

16 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství."

Podobné prezentace


Reklamy Google