Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_NASHIMOCHYNE_MUCENKA_PAPAJA_LICI_MANGOSTAN_A_RAJCENKA_PREZENTACE_19 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Ostatní jižní ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s méně známým jižním ovoce, jeho původem, složením a použitím v kuchyni. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Pravlastí je japonsko Má chuť jako jablko a hruška dohromady Obsahuje hlavně železo, fosfor a vápník Použití – čerstvé nebo kompot, vhodná také jako příloha ke zvěřině Obr.1
3
Mochyně Obr.2 Domovem je Peru, rozšířila se pod názvem kapský angrešt z jižní Afriky Má sladkokyselou chuť Obsahuje železo, vitamíny A, B, C Použití – ovocné saláty, koláče Slupku odstranit až těsně před použitím
4
Mučenka Pochází z Brazílie Obr.3 Má sladkou a aromatickou chuť, trochu připomíná angrešt Bohatá na vitamín A Použití – dezerty, šťávy, drinky, marmelády
5
Papája Obr.4 Stromový meloun – pochází z Mexika Sladká, měkká dužina trochu připomíná chuť melounu Obsahuje vitamín A, C a B Použití – předkrm ke krabímu masu nebo šunce Z nezralých plodů – chutné čatní
6
Liči Obr.5 Pravlastí je Čína chlupatý příbuzný se jmenuje rambutan Jemně sladká kořeněná Obsahuje vitamín C Použití – ke sladkokyselým jídlům nebo jako kompot
7
Mangostan Původ – Malajsie Obr.6 Považován za krále všech tropických plodů Chuť jako ananas s pomerančem Obsahuje vitamín C a vápník Použití – nejlepší čerstvý
8
Rajčenka Původ – peruánské Andy Chutí připomíná rajče Obsahuje hodně vitamínu C, vápník, fosfor a železo Použití – naložit jako kompot
9
ZDROJE www.cs.wikipedia.org www.ireceptar.cz
PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
10
Použité obrázky Obr.1 PAZUZU. cs.wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 TEUNSPAANS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 JARMILA TEPLÍKOVÁ. ireceptar.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.4 DAVID.MONNIAUX. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5 LVIATOUR. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
11
Obr. 6 SMASTERS. cs. wikipedia. org [online]. [cit. 11. 11. 2013]
Obr.6 SMASTERS. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.7 FIBONACCI. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.