Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakou píseň máte nejraději?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakou píseň máte nejraději?"— Transkript prezentace:

1 Jakou píseň máte nejraději?
Ojedinělá komunikace s klienty s demencí. 

2 Jakou píseň máte nejraději?
Ojedinělá komunikace s klienty s demencí.  Je velmi přínosné využití osobní hudby jako speciální interakce - otevření bezpečného komunikačního kanálu u klientů s demencí Alzheimerova typu. (zdroj Mr. Dan Cohen USA). UVNITŘ NAŽIVU: PŘÍBĚH O HUDBĚ A PAMĚTI | Tárak

3 Komunikace má být individuální na základě biografie klienta-pacienta
Znalost historie toho o koho pečuji jeho životního příběhu, je pro úspěch naší práce nezbytná. To co jsme a prožíváme v rodině, v týmech, v sociálních zařízeních i nemocnicích, ovlivňuje programy našeho vnímání a reakcí v životě. Pokud tomu tak není, oddělujeme se od dění okolního světa.

4 Být izolován znamená ztrácet kvalitu života.

5 Biografie - nástroj komunikace
Při poskytování sociálních a zdravotních služeb můžeme se znalostí životní historie dosáhnout efektivního způsobu komunikace s klientem. Ovlivníme tak průběh a kvalitu intervencí směrem ke klientovi, současně více a lépe naplníme očekávání cíle dané služby ze strany klienta. Ideálně pro výkon služby, vím kdo je přede mnou, co má rád a co ne. Znám jeho rituály, zájmy, oblíbenou hudbu, jeho osobnost.

6 Hudba je klíčem k naší osobnosti
Pomůže nám s dobrým efektem pomoci znalost životní historie, denních rituálů a v neposlední řadě i hudba, ke které máme vztah. Hudba má totiž schopnost aktivovat více částí mozku najednou, než kterýkoli jiný stimul. Je to kulturní vynález stvořený částmi mozku, vyvinutými k jinému účelu. Stimuluje oblast sluchovou, zrakovou, emocionální a na nižším stupni v malém mozku i všechny části koordinační.   Je přínosné využití osobní hudby jako komunikačního kanálu.

7 Osobní hudba - stimulant
Když jsme mladí, hudba se zaznamenává v našich pohybech, emocích. Jsou to zpravidla poslední části mozku postižené Alzheimerovou chorobou. Když je člověk v propojení s hudbou, s ničím nezápasí, je to pro něj příjemné a vše do sebe zapadá. Hudba nám totiž dává pocit lásky a romantiky. Pro lidi s demencí to mohou být zadní vrátka k navázání kontaktu.

8 Způsob jak se hudba ukládá v mozku
Náš vztah k hudbě je hlubší než si myslíme. Pokud nás hudba rozpláče jde o chemickou reakci, výzkumy dokázaly že mozkové vlny reagují na zvuk hudby. Náš dech i rytmus našeho srdce se snaží napodobit rytmus poslouchané hudby. Při poslouchání příjemné hudby se nám do mozku vyplavuje serotonin. Zdroj : přednáška Ing. Michala Hadravy: Hudba, mozek a celočíselné poměry 

9 Spolupráci hemisfér lze trénovat
Náš mozek je rozdělený na dvě polokoule – hemisféry. Levá hemisféra se stará o logické a verbální schopnosti (jazyky, matematika apod.), ale pravá má na starosti vnímání, intuici a kreativní myšlení. Vždy v danou chvíli převládá určitý způsob myšlení (např. intuice vs. logika). Podle starých jógových praktik prý můžete rozpoznat právě převládající polokouli podle toho, kterou nosní dírkou dýcháte víc (vědecky byl tento fakt také ověřen). Když chcete více aktivovat jednu z hemisfér, tak opačnou nosní dírku ucpěte třeba prstem a nechte proudit vzduch jen tou správnou. - střídavě dýchejte pravou a levou nosní dírkou (opakování a frekvence je na vás).

10 Hudba – průvodce životem
Hudba navíc ovlivňuje další vegetativní funkce člověka, tedy nejen srdeční rytmus, dýchání, ale i krevní tlak, svalový tonus, termoregulaci, motoriku atd. Používá se tak nejen ke zmírnění bolesti, úzkosti a strachu, ale v psychoterapii také k léčbě komunikačních bloků, neuróz, či při špatné adaptabilitě, například při přechodu z domácího prostředí do zařízení pro seniory. Znalost životních příběhů, rituálů a osobní hudby klientů, pacientů je pro naši práci, pro nás prostě nezbytná.

11 Vztahy a bezpečí Vztahy, bezpečí a porozumění je to, co je při péči o klienta, pacienta, bližního nejdůležitější. Potřebujeme vědět, že je nám rozuměno a my rozumíme. Porozumění sdělovaného ovlivní průběh a kvalitu intervencí směrem ke klientovi. Současně více a lépe naplní očekávání cíle služby ze strany klienta. A to je jistě cílem všech.

12 Jakou píseň máte nejraději?
Přeji mnoho šťastných chvil s vaší hudbou. Pavla Hýblová Nadace život s demencí


Stáhnout ppt "Jakou píseň máte nejraději?"

Podobné prezentace


Reklamy Google