Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEUROTECHNOLOGIE V PRACOVNÍM PROCESU A PŘI STUDIU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEUROTECHNOLOGIE V PRACOVNÍM PROCESU A PŘI STUDIU"— Transkript prezentace:

1 NEUROTECHNOLOGIE V PRACOVNÍM PROCESU A PŘI STUDIU
MUDr.Michaela Paszysová,CSc. Ing.Daneš Koťátko EEG INSTITUT Praha

2 NEUROTECHNOLOGIE Neurotechnologie je vědou, jejímž cílem je rozvoj a optimalizace funkcí mozku člověka, hlavně funkcí kognitivních, intelektuálních a emocionálních. Mozek je hlavním řídícím orgánem lidského těla. Optimalizace funkcí mozku je zároveň optimalizací všech biologických pochodů v těle. Funkce kognitivní (poznávací): soustředění, paměť - krátkodobá, dlouhodobá, topografická, na tváře aj., myšlení, inteligence, vnímání, představivost, vizuálněmotorická koordinace, lateralita, řeč, čtení, počty, grafomotorika, a jiné. Je oborem INTERDISCIPLINÁRNÍM aplikovaným do medicÍny, psychologie, pedagogiky, sportu, umění – všude tam, kde je potřeba být kreativní.

3 NEUROTECHNOLOGIE A UČENÍ
Za pomoci neurotechnologických metod se můžeme naučit rychle hluboce relaxovat. Archimedes, Newton, Darwin – tito velmi kreativní vědci tvořili svoje nejlepší myšlenky během relaxace – Archimedes ve vaně, Newton ležící pod jabloní, Darwin při pozorování krajiny z kočáru. UČENÍ PROBÍHÁ RYCHLEJI BĚHEM RELAXACE TĚLA, S NÁSLEDNÝM SPÁNKEM PO UČENÍ, VE KTERÉM SE V MOZKU UKLÁDAJÍ ZÍSKANÉ INFORMACE. A to nejen v případě lidí zdravých (dětí i dospělých), ale také u lidí s poruchami nebo chorobami mozku.

4 STIMULACE PLASTICITY MOZKU
Nárůst mozkových buněk, jak neuronů a jejich větvení, tak i nárůst glií Nárůst počtu synapsí neuronů Narůst neurotransmiterů na synapsích Rozšíření a aktivita mozkových drah Učení podporuje rozrůstání příslušných mozkových struktur – příklad fMRI v souvislosti s užíváním prstů při čtení slepeckého písma u osob, které ztratili zrak během života, nebo londýnští taxikáři ve srovnání s jinými obyvateli Londýna přestavba strutury a funkce mozku

5 NEUROTECHNOLOGICKÉ METODY
BIOFEEDBACK EEG BIOFEEDBACK MULTIMODÁLNÍ BIOFEEDBACK MINDBALL AVS-AVE PSYCHOHYDROTERAPIE JINÉ – např.magnetická či elektrická stimulace mozku, psychická houpačka

6 METODY BIOFEEDBACK Využívají lékařských přístrojů k měření mnoha funkcí např. činnosti mozku, rytmu srdce, dýchání, teploty, svalové činnosti atd. Zrcadlí funkce, které probíhají bez našeho vědomí, ale na které můžeme mít vliv, jestliže jsme o nich informováni ihned a stále, počínajíc funkcí mozku, srdce, plic, krevního oběhu, povrchové teploty kůže, napětí svalů celého těla. (biofeedback = biologická zpětná vazba tj. informace o naší fyziologii)

7 TRÉNINKY BIOFEEDBACK Díky tréninku je člověk schopen časem ovlivnit tělesné pochody, které jinak nejsou ovladatelné vůlí. Je to trénink mozku a kontroly těla – poznání našich tělesných reakcí. Terapeut pomáhá nasměrovat terapii – je koučem, průvodcem, může použít i řízenou vizualizaci, sugesci, afirmaci, aj. S poznáním způsobu reakce na podnět se můžeme začít učit, jak se měnit = NÁSTROJ PRO ZLEPŠENÍ FUNKCE MOZKU I CELÉHO TĚLA. TRÉNINK JE HRAVÝ A NENÁSILNÝ, NENÍ NÁVYKOVÝ A JEHO EFEKT JE DLOUHODOBÝ. Pro pracovníky ve výrobním procesu, žáky a studenty je tato metoda ideální.

8 EEG BIOFEEDBACK Tréninkem psychických, neuropsychických a psychosomatických funkcí na úrovni centrální nervové soustavy, je možné se naučit harmonizovat a kontrolovat svůj mozek. Během dne i noci je možné rozlišit mentální stavy /behaviorální stavy/, které se liší bioelektrickou aktivitou mozku. Tu měříme za pomocí EEG – elektroencefalografu. Různé mentální stavy mají různé zastoupení různých mozkových vln. Jestliže nejsou ve správném poměru, vznikají zdravotní obtíže – tělesné i psychické.

9 JAK SE PROVÁDÍ EEG BIOFEEDBACK
Čidla lepí se na hlavu a uši, hlavice přístroje zvyšuje napětí signálu mozku a počítač ho analyzuje. Na jedné obrazovce terapeut vidí křivku EEG a výpočty, na druhé obrazovce vidí trénovaný cílenou okamžitou zpětnou vazbu v podobě videohry. Zpětná vazba je informace, jak vypadá vzorec mozkových vln v konkrétním okamžiku. Tato informace je převedena do vizuální podoby videohry, která se hraje jen silou myšlenky, tj. silou aktivity mozku. Když narůstá aktivita v žádoucím pásmu vln, hra se trénovanému daří, obdrží odměnu zvukovou, někdy i dotykovou. Když narůstají nežádoucí pásma, úspěch ve hře mizí.

10 1. POMALÉ VLNY DELTA 0-3Hz A THETA (4 - 7Hz) 2. VLNY ALFA (8 - 12Hz)
MOZKOVÉ VLNY 1. POMALÉ VLNY DELTA 0-3Hz A THETA (4 - 7Hz) 2. VLNY ALFA (8 - 12Hz) 3. RYCHLÉ VLNY BETA (nad 13Hz) A GAMMA (nad 35Hz) Delta – spánek, theta – meditace nebo ospalost, alfa – relaxace oči zavřené. Beta – oči otevřené, člověk myslí, tvoří, gamma – nestálé pásmo integrace funkcí, neobyčejné výsledky (např. sportovní nebo umělecké výkony), nebo pocity (např. orgasmus). STRES = zamknutí se do spirály stresu z níž se těžko dostáváme – působením stresových hormonů se zvyšuje frekvence mozku, která neumožní spát. Vysoká beta (nad 22 Hz) je spojena s napětím, trémou, neklidem, není možné usnout, protože abychom usnuli, musí mozek snížit frekvenci vln do hladiny théta a delta.

11 SCHÉMA EEG BIOFEEDBACKU

12 VYUŽÍTÍ EEGBFB PRO VÝROBNÍ PROCES, NEZAMĚSTNANĚ, ŽÁKY A STUDENTY
JAKO NÁSTROJE PRO ZDOKONALOVÁNÍ MOZKU I CELÉHO TĚLA Pro zrychlení a zlepšení výkonů, zvýšení kreativity Pro podpoření špičkových výkonů v profesi Pro rychlé naučení se cizích jazyků Pro lepší výsledky ve sportu i umění Pro osobní rozvoj a ovládání emocí Pro odstranění trémy, stresu, nízkého sebevědomí Pro rychlé a správné rozhodování, lepší koncentraci, čas reakce, trénink paměti Pro udržení mentální čilosti Pro rychlý přechod ze stavů energo- náročných do stavů energii šetřících

13 PORUCHY VZORCE EEG Deprese - nedostatek beta 1 vlevo v predcelni a celni oblasti a obrácená topografie amplitudy v oblasti okcipitální Úzkost – nadměrné množství beta 2 v oblasti okcipitální nebo nad všemi oblastmi mozku, stres –něco méně než v úzkosti Tiki – nadměrně pásma vln theta Poúrazové stavy, epilepsie – nadměrné množství theta a delta a také abnormální grafoelementy ADHD - mnoho vln theta a někdy i rychlých vln beta v oblastech, kde mají být pomalejsší vlny – mnoho typu AD-HD ADD – nadměrně mnoho pomalých vln – porucha soustředění Dyslexie, dyskalkulie – mozek má chybnou strukturu v oblasti skraně = mnoho pomalých vln v skrani vlevo

14 VYUŽITÍ PRO ŠKOLY, FIRMY, ORGANIZACE A STÁTNÍ SPRÁVU
Novinka pro školení v pracovním procesu, pro školy pro psychologa, pedagoga, ppp – analytická metoda zobrazující práci mozku. Hledání rezerv, možnost detekce a léčby různých poruch učení, porozumění a komunikace (např. dyslexie), poruch řeči (např. koktavosti), poruch pozornosti, paměti, spánku, chování, syndromu vyhoření, pomalého tempa práce, nepozornosti, paměti u dětí i dospělých. Využití pro zvýšení výkonů, zvýšení IQ. Součást výuky cizích jazyků. Možnost demonstrace a přednášek, jak čelit stresu, jak se zdokonalovat, jak dosáhnout úspěchu. Možnost zlepšení funkce imunitního systému a snížení nemocnosti. Snižování stresu a zlepšování výkonnosti.


Stáhnout ppt "NEUROTECHNOLOGIE V PRACOVNÍM PROCESU A PŘI STUDIU"

Podobné prezentace


Reklamy Google