Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy)"— Transkript prezentace:

1 Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy)
Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy) Vypracovala: Veronika Vlčková

2 Diabetes mellitus Slovo diabetes pochází z řečtiny a znamená plynout či odtékat. Slovo mellitus pochází z latiny a v překladu znamená sladký. Název zřejmě vychází z faktu, že moč neléčených diabetiků, kterou vylučují v nadměrném množství, má sladkou chuť, tedy obsahuje glukózu. Diabetes mellitus (též cukrovka) je skupina metabolických poruch, které jsou charakterizovány chronicky zvýšenou hladinou cukru v krvi, hyperglykemií, která je způsobena nedostačujícím působením inzulinu. Diabetes mellitus lze dělit do dvou základních skupin (diabetes mellitus I. typu, diabetes mellitus II. typu).

3 Diabetes mellitus I. typu
Tento typ cukrovky se objevuje nejčastěji u dětí a adolescentů. Diabetes mellitus I. typu je nutné léčit inzulinem. Inzulin je hormon, který se vytváří ve slinivce břišní, jeho hlavní funkcí je snižování hladiny krevního cukru (glykemie). Inzulin je nutné aplikovat diabetikovi injekčně. Aplikaci je možné rozdělit do dvou skupin (inzulinová pera, inzulinová pumpa).

4 Aplikace inzulinu – inzulinová pera
Inzulinová pera jsou pomůcky pro aplikování inzulinu do podkoží. Do speciálních per se vkládá tzv. cartrige s inzulinem, která slouží jako zásobník, proto se pera nemusí před každou aplikací inzulinu plnit. Při léčbě cukrovky inzulinovými pery je velice důležité, aby byly dávky inzulinu aplikovány v přesných intervalech a každý den ve stejnou dobu. Zpravidla 3x denně se před hlavními jídly aplikuje tzv. krátkodobý inzulin, 1x denně na noční dobu spánku se aplikuje tzv. dlouhodobý inzulin. Po aplikaci krátkodobého inzulinu těmito pery je nutné počkat přibližně 20 minut, než začne inzulin působit, potom se smí diabetik najíst. Inzulinová pera Aplikace inzulinu

5 Aplikace inzulinu – inzulinová pumpa
Inzulinová pumpa je přístroj o velikosti mobilního telefonu a slouží diabetikům k dodávce inzulinu. Pumpu musí mít diabetik zavedenou neustále v podkoží infuzním setem. Tento set je nutné každé tři dny vyměňovat. Inzulinová pumpa je naprogramovaná tak, že neustále dodává diabetikovi inzulin v dávkách, které naordinoval lékař, tzv. bazální dávka. Před hlavními jídly si diabetik aplikuje pomocí inzulinové pumpy další naordinované dávky inzulinu, tzv. bolusy. Inzulinová pumpa umožňuje uvolnění diabetického režimu. Inzulinová pumpa Infuzní set Zavedení infuzního setu

6 Hypoglykemie a hyperglykemie
Hypoglykemie je snížená hladina krevního cukru. Tento stav může být pro diabetika velmi nebezpečný. Při hypoglykemii může dojít k diabetickému kómatu, v tomto případě je nutná pomoc lékaře. Při mírnějších hypoglykemiích je důležité, aby postižený vstřebal co nejrychleji několik kostek cukru, aby se hladina cukru v krvi vyrovnala zpět do normální hodnoty. Mezi příznaky hypoglykemie patří pocit hladu, třes rukou, pocení, slabost, porucha koordinace, rozmazané vidění. Hyperglykemie není pro diabetika nebezpečná, pokud se vyskytuje zřídka. Mezi příznaky může patřit žízeň, časté močení, ospalost, celková slabost, sucho v ústech, bolesti hlavy, rychlý puls, svědění, zarudnutí kůže. V tomto případě je první pomocí aplikace inzulinu.

7 Glukometr Glukometr je přístroj určený k měření glykemie, který vlastní každý diabetik I. typu. Tento přístroj umožňuje zjištění aktuálního stavu diabetika a napomáhá k lepší kompenzaci diabetu. Glukometr Měření glykemie

8 Diabetes mellitus II. typu
Tento typ cukrovky je u dětí neobvyklý, ale přesto se u nich objevuje. Diabetes mellitus II. typu je primárně způsoben přejídáním, špatnou skladbou jídelníčku a nízkou fyzickou aktivitou. Děti, u kterých je tento typ cukrovky diagnostikován, mají vyšší i BMI (Body mass index). V tomto případě není při léčbě nutná aplikace inzulinu. Léčba představuje hlavně diabetickou dietu, případně perorální antidiabetika.

9 Dieta při onemocnění diabetes mellitus
Dieta, kterou musí pacienti trpící cukrovkou dodržovat, je vázaná hlavně na množství sacharidů v potravinách. Mezi další zásady diabetické diety patří rozdělení počtu sacharidů v každodenním stravování do 3 – 6 dávek. Při dietě je vhodné dostatečně omezit sladké potraviny, a naopak jíst hodně zeleniny, která obsahuje jen velmi málo sacharidů. Též by se měl zvýšit příjem tekutin, minimálně 1,5 – 2 litry denně. Při tomto typu diety se sacharidy rozpočítávají na takzvané výměnné (chlebové) jednotky, přičemž jedna výměnná jednotka obsahuje 12 g sacharidů.

10 Výměnné jednotky- pečivo, těstoviny, brambory, polévky

11 Výměnné jednotky- mléčné výrobky, ořechy, sladkosti

12 Výměnné jednotky- ovoce

13 Výměnné jednotky- zelenina, ovocné a zeleninové šťávy

14 Celiakie Výraz celiakie pochází z řeckého slova koiliakos, což v překladu znamená, „trpící na střeva“. Celiakie postihuje člověka převážně v dětském věku. Jedná se o chronické onemocnění, které postihuje trávicí ústrojí, a to působením lepku, který je přítomen v různých obilovinách. Lepek, též gluten, působí toxicky v tenkém střevě a tím vyvolává příznaky celiakie.

15 Příznaky celiakie K celkovým příznakům celiakie patří u dětí nepřibírání na váze, zpomalený růst, apatie, častá únava a neklid, mastná a zapáchající stolice, která obsahuje nestrávené zbytky potravy. Dále taky bolesti hlavy, migréna, porucha hybnosti a koordinace, atopický ekzém a afty. Atopický ekzém Afty

16 Dieta při onemocnění celiakie
Bezlepkové dieta je hlavní součástí léčby celiakie. Jde o vyřazení lepku z potravy. Lepek neboli gluten bývá obsažen v zrnech některých obilovin, jako například v žitu, pšenici, ječmeni a ovsu. K vyvolání příznaků celiakie stačí jen velice malé množství lepku. Zpočátku je vhodné vynechání sacharózy a mléčných výrobků.

17 Potraviny nevhodné ke konzumaci při onemocnění celiakie
Pšenice (pšeničné mouky, krupice, pšeničné vločky, atd.) Ječmen (ječná mouka, kroupy, ječný slad, atd.) Oves (ovesná mouka, ovesné vločky, atd.) Žito (žitná mouka, Melta, atd.) Pečivo, pokud není přímo označené za bezlepkové Kávoviny, pivo a destiláty Kupovaná dochucovadla (kečup, tatarská omáčka, majonéza) Zmrzlina, plněné čokolády, tyčinky Ovocné přesnídávky, hotová zeleninová jídla (sterilovaná, zmrazená, atd.) Uzeniny (salámy, klobásy, párky, masové konzervy) Smažená jídla

18 Potraviny vhodné ke konzumaci při onemocnění celiakie
Rýže Kukuřice Brambory Sója (ne sojová masa, mohou obsahovat přísady z obilovin) Jáhly Pohanka Luštěniny Ořechy a semena Bylinné čaje a zrnková káva Kravské a kozí mléko Ovoce, zelenina Rostlinné tuky, sladidla

19 Použité zdroje ANDĚL, M.: Život s cukrovkou. GradaPublishing; Praha, ISBN BARTÁŠKOVÁ, Dagmar a Olga MENGEROVÁ. Cukrovka: dieta a rady lékaře. vyd. 1. Čestlice: MedicaPublishing, 2008, 179 s. Dieta. ISBN ČERVENKOVÁ, Renata. Celiakie. 1. vyd. Praha: Galén, ISBN EDELSBERGER., T. Encyklopedie pro diabetiky. Praha: Maxdorf, 2009, 319 s. ISBN FLAWS, Bob. Dětské zdraví a tradiční čínská medicína: průvodce rodičů při péči a prevenci bežných [sic] dětských chorob. Praha: Anahita, ISBN HALUZÍK, Martin. Praktická léčba diabetu. Praha: Mladá fronta. ISBN HNÁTEK, J. a kolektiv. Výživa a stravování dětí předškolního věku: společné stravování v mateřských školách a doplňkové stravování doma; jídelní lístky a receptury. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství, 1961, 254 s. ISBN

20 Použité zdroje HORKÁ, Martina. Koincidence diabetu mellitu 1. typu a celiakie ISBN HRACHOVINOVÁ, T., JIRKOVSKÁ, A. Psychosociální problémy a psychopatologické stavy u diabetiků. In Praktická diabetologie. Maxdorf; Praha, ISBN ISPAD ConsensusGuidelines : Moderní dětská diabetologie. 1. české vyd. Praha: Galén, ISBN JODL, Jiří. Dieta bezlepková při celiakii u dětí. Vyd. 1. Praha: Avicenum, ISBN KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie: dieta bezlepková. Čestlice: P. Momčilová, 120 s. Dieta. ISBN KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění slinivky břišní: dieta a rady lékaře. Čestlice: P. Momčilová, c1996. Dieta. ISBN KOPECKÝ, A.: Cukrovka dětí a mladistvých. Avicenum; Praha, ISBN

21 Použité zdroje MATĚJČEK, Z.: Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. H & H; Jinočany, ISBN NEUMANN, David. Léčba diabetu inzulinovou pumpou u dětí krok za krokem: -- nejen pro rodiče a edukační sestry. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2011, 138 s. ISBN ŠTECHOVÁ, Kateřina, Jindra PERUŠIČOVÁ. Diabetes mellitus 1. typu. Praha: Maxdorf, 2014, 136 s. Současná diabetologie. ISBN VRÁNOVÁ, Dagmar. Chronická onemocnění a doporučená výživová opatření: dieta bezlepková. 1. české vyd. Olomouc: ANAG, 2013, 183 s. Dieta. ISBN PLÁNOVÁNÍ TĚHOTENSTVÍ. PLÁNOVÁNÍ TĚHOTENSTVÍ: Jak může inzulínová pumpa pomoci během těhotenství [online]. © 2013 [cit ]. Dostupné z:  diabetes.cz/pribehypacientu/inzulinova-pumpa-mozne-reseni.html-1

22 Použité zdroje File:Inzulínová pera.jpg - Wikimedia Commons. File:Inzulínová pera.jpg - Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z: v%C3%A1_pera.jpg Medatron - diabetologie. Medatron - diabetologie [online] [cit ]. Dostupné z:  File:Insulin Application.jpg - Wikimedia Commons. File:Insulin Application.jpg - Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z:  ion.jpg Výměnné jednotky. Výměnné jednotky [online] [cit ]. Dostupné z:  ovocne-zeleninove-stavy


Stáhnout ppt "Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy)"

Podobné prezentace


Reklamy Google