Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDavid Slavík
1
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE
2
FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší produkt kyslík 6CO 2 + 12H 2 O→ C 6 H 12 O 6 + 6O 2 + 6H 2 O Je hlavním producentem kyslíku naší planety Nejvíce kyslíku produkují mořské řasy a tropické deštné lesy Anabolický proces
3
Fáze fotosyntézy světelná energie se mění v chemickou vznikají jednoduché sacharidy Primární (světelná) fáze je závislá na světle, za tmy neprobíhá! vzniká O2 a ATP Sekundární (temnostní) fáze využívá produktů primární fáze probíhá v membránách thylakoidů probíhá ve stromatu chloroplastu
4
SVĚTELNÁ FÁZE Probíhá pouze za světla Díky dvoum fotosystémům absorbuje sluneční energii. Přeměňuje světelnou energii na chemickou Vzniká zde ATP dochází k rozkladu molekuly vody účinkem světla, tím vzniká kyslík
5
TEMNOSTNÍ FÁZE Navazuje přímo na primární procesy. Probíhá nezávisle na světle Syntetizuje sacharidy z CO2 a energie ATP Probíhá ve stromatu chloroplastů. Dochází zde ke Calvinovu cyklu jehož produktem je glukóza
6
CALVINUV CYKLUS
7
PLASTIDY Buněčné organely, ve všech živých rostlinných buňkách Dvojitá membrána Uvnitř stroma Ve stromatu thylakoidy
8
Dvojitá membrána stroma grana
9
DŮLEŽITÉ FAKTORY Světlo- intenzita, trvání i kvalita Teplota Probíhá od 0 do 60 stupňů Celsia ( jehličnany i pod nulou) Optimální je 25 až 30 o C Koncentrace CO2 Voda, bez ní se uzavírají průduchy a tudíž není možný přísun CO2
10
DÝCHÁNÍ ( RESPIRACE) Opak fotosyntézy Katabolický proces-umožňuje organismům využívat organické látky uložené v těle jako zdroj energie k životním dějům zdrojem energie jsou především jednoduché sacharidy
11
ANAEROBNÍ FÁZE bez přítomnosti kyslíku v cytoplazmě rozpad molekuly glukózy - na pyruvát =GLYKOLÝZA 2 molekuly ATP
12
AEROBNÍ FÁZE za přítomnosti kyslíku v mitochondriích rozklad pyruvátu uvolní se energie, vznik oxidu uhličitého, vody
13
FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ DÝCHÁNÍ fyziologický stav stáří rostliny teplota – se stoupající teplotou intenzita dýchání roste obsah kyslíku v prostředí
14
ANAEROBNÍ DÝCHÁNÍ probíhá v prostředí bez kyslíku Příkladem je kvašení produkt anaerobní glykolýzy je zpracováván kvašením Rovnice alkoholového kvašení: C₆H₁₂O₆ → 2 CH₃CH₂OH + 2 CO₂ + energie glukózaethanol 14
15
KVAŠENÍ katabolický proces opačný k fotosyntéze probíhá za nepřítomnosti vzduchu (pouze glykolýza) malý energetický zisk pro organismus alkoholové kvašení > vzniká ethanol (výroba alkoholu) mléčné kvašení > vzniká kyselina mléčná (kysání mléka, siláž, okurky) kvašení také probíhá např. při dlouhodobém zamokření půd
16
KONEC
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.