Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PREZENTUJÍCÍ SSO KV, AD WS Jaroslav Krotký Správa databází a aplikací Odbor informatiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PREZENTUJÍCÍ SSO KV, AD WS Jaroslav Krotký Správa databází a aplikací Odbor informatiky."— Transkript prezentace:

1 PREZENTUJÍCÍ SSO KV, AD WS Jaroslav Krotký Správa databází a aplikací Odbor informatiky

2 PREZENTUJÍCÍ SSO KV – Proč? 2 K čemu to slouží obecně:  K autentizaci uživatelů = ověření jejich loginu a hesla (případně certifikátu) Proč SSO KV pro PO:  Uživatelé PO se mohou přihlašovat svým loginem a heslem, které využívají v jejich organizaci (není nutné mít další login/heslo) v aplikacích hostovaných KV.

3 PREZENTUJÍCÍ SSO – ukázka eLearning 3

4 PREZENTUJÍCÍ SSO KV autentizace 4  KV – vlastní řešení (SSO Muki, SimpleSAMLPHP, AD FS, Shibbolet (NemJi))  Implementace – eZAK (externí apl.), eLearning Moodle (TCK KV) Protokoly  SAML1.1, SAML2 Výhody  Identity (login/heslo) neopouští danou organizaci – větší bezpečnost  Možnost více způsobů autentizace (AD/LDAP, Radius)  Možnost logovat autentizace (kdo, kam, kdy se přihlásil)  Možnost omezovat identity, které SSO KV využívají (neúspěšné pokusy o přihlášení nezatěžují cílový systém, do kterého se uživatel chce přihlásit)  Možnost využívaní identit různých organizací (nevytvářet nové loginy) Nevýhody  Složitější způsob přihlášení (vs. integrované přihlášení)

5 PREZENTUJÍCÍ5 SSO – ukázka eLearning

6 PREZENTUJÍCÍ615.11.2016 SSO KV – RADIUS schéma

7 PREZENTUJÍCÍ AD WS – proč 7 K čemu to slouží obecně:  K vyčítání atributů = k získání atributů uživatele např. jméno, příjmení, email, organizační jednotka, nadřízený apod. (nikoliv heslo!!!) Proč AD WS pro PO:  Hostované aplikace KV získají údaje o uživateli (není nutné ručně zakládat uživatele v aplikaci)

8 PREZENTUJÍCÍ8 AD WS – atributy uživatelů - princip 1.Na straně PO se spouští skript, který vyčte z jejich AD uživatele a jejich skupiny 2.Výsledek zabalí do XML souboru a odešle na naši webovou stránku (metoda POST), kde se XML uloží do odpovídajícího adresáře 3.Naplánovaná úloha prochází daný adresář a nové XML soubory nahrává do databáze, kde jsou uloženy atributy uživatelů 4.Takto uložené údaje jsou publikované přes WS (web služby) aplikacím, které si je v pravidelných intervalech k sobě synchronizují

9 PREZENTUJÍCÍ9 AD WS – atributy uživatelů – schéma, výsledek

10 PREZENTUJÍCÍ10 Děkuji za pozornost...


Stáhnout ppt "PREZENTUJÍCÍ SSO KV, AD WS Jaroslav Krotký Správa databází a aplikací Odbor informatiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google