Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAntonie Marešová
1
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Vladimír Skopal Průřezové téma:Člověk a svět práce Předmět:Chov hospodářských zvířat Ročník:2 Datum tvorby:02.09.2012 Datum a místo ověření: 23.11.2012 Druh učeb. materiálu: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, rozdělení trávící soustavy, seznámení se základními pojmy Klíčová slova:anatomie, fyziologie, trávící soustava, žaludek, střevo Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
2
Trávící trubice II.
3
t.s.- 3_2 2) Hltan - dutina v níž se kříží dýchací a trávící cesta (= fce) - má 7 otvorů - 2 nosní vývody - 2 otvory Eustachových trubic - ústní štěrbina - vchod do jícnu - otvor do hrtanu 3) Jícen - tvoří spojnici mezi hltanem a žaludkem - zajišťuje oboustranné posouvání potravy (polykání, reejekci při přežvykování, zvracení)
4
t.s.- 3_3 - stěna je tvořena 3 vrstvami - směrem ven - sliznice (vysoké podélné řasy - ?) - svalová vrstva - nejsilnější - ? (funkce) - vazivová vrstva (pohrudnice, pobřišnice) 4) Žaludek - je uložen v dutině břišní - jícen do něj vstupuje otvorem zvaným česlo - obsah vystupuje „zadními vrátky“ - vrátník - stěna je tvořena 3 vrstvami - zevnitř - sliznice - svalová vrstva, - pobřišnice
5
t.s.- 3_4 a) jednokomorový (lichokopytníci, všežravci a masožravci) - jednoduchý (jen žláznatá sliznice) - pes, kočka - složitý (vedle žláznaté i nežláznatá sliznice) - kůň, prase b) vícekomorový žaludek složitý (přežvýkavci) - předžaludky - bachor - čepec - kniha - vlastní (žláznatý) žaludek - slez
6
t.s.- 3_5 - předžaludky - funkce - zásobárna (bachor) - rozdrobování, míšení a zvlhčování potravy - biologické trávení - viz. trávení ↓ - uložení, objem, morfologie - bachor - čepec - kniha - slez - funkce - uložení, objem, morfologie
7
t.s.- 3_6 5) Střevo - nejdůležitější část trávící trubice (z hlediska fce - nejvýznamnější z pohledu trávení a vstřebávání) - délka a tvar - dle druhu zvířete - rozdílnosti (masožravci 5 x, kůň 10 x, prase 15 x, skot 20 x, ovce 27 x delší než délka těla) - zavěšeno na okruží - rozdělení na tenké a tlusté
8
t.s.- 3_7 - tenké střevo - dvanáctník - fce - lačník - kyčelník - tlusté střevo - slepé střevo (kůň o objemu 40 - 50 l) - tračník - konečník (ampule) - dutina pánevní 6) Řiť - dva kruhové svěrače
9
t.s.- 3_8 Kontrolní otázky 1)Nejdelší částí střeva je? 2)Co znamená, že žaludek je složitý? 3)Kolik „otvorů“ ze 7 ústících do hltanu souvisí s t.s.? 4)Na jakém principu působí defekační struna (kálení)? 5)Význam dvanáctníku spočívá v čem? 6)Co je to vrátník a kyčelník? 7)Může být objem čepce u krávy až 100 litrů? 8)Jak dochází u selete k reejekci? 9)Česlo je v prvé nebo druhé polovině trávící trubice?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.