Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVlastimil Vávra
1
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace
2
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3202 Označení klíčové aktivity VY_32_INOVACE_52_VZ_09 Předmět VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Téma Pyramida výživy Autor Mgr. Kateřina Holá AnotaceZdravá výživa Očekávané výstupyOrientace v terminologii, seznámení s problémem JazykČeština Druh učebního materiáluPOWER POINT Cílová skupina/ročníkžák Speciální ZŠ/6. -9. ročník Cíl prezentaceZískání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace20 minut Vytvořeno (škola, dne)Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., 9.2.2013 Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace
3
Z DRAVÁ VÝŽIVA : výživa je velmi důležitá a ovlivňuje zdraví člověka nesprávné složení naši stravy může být příčinou celé řady závažných chorob pokud chceme být zdraví, spokojení, svěží a plní energie, měli bychom se stravovat podle zásad zdravé výživy tyto zásady můžeme schematicky vyjádřit tzv. Pyramidou výživy
4
P YRAMIDA VÝŽIVY : http://www.bigmenu.cz/wimg/jidlo1.jpg
5
N OVÁ PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY Červené maso, máslo, bílý chléb, rýže, těstoviny a sladkosti Mléčné výrobky, alkohol s mírou 1-2 porceRyby, kuřecí maso, vejce 0-2 porceOřechy a luštěninyZelenina neomezeně, ovoce 2-3 porceCelozrnné potraviny, rostlinné oleje
6
J AK PŘESNĚ ROZUMĚT PYRAMIDĚ ZDRAVÉ VÝŽIVY ? z potravin v dolních patrech lékaři doporučují vytvořit základ Vašeho jídelníčku potraviny v horních patrech by se měly v jídelníčku objevovat co nejméně
7
C O JE DŮLEŽITÉ JEŠTĚ VĚDĚT ? jíst pravidelně jíst 4x – 6x denně v menších porcích hlídat si pravidelný pitný režim jíst pestrou a vyváženou stravu zařadit do své stravy potraviny bohaté na vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny)
8
C O JE TŘEBA OMEZIT Jednoduché cukry cukr, slazené limonády, sladkosti, cukrovinky, sladké pečivo, bonbóny, tyčinky, dorty a zákusky, limonády, apod. Tuky s nasycenými mastnými kyselinami živočišného původu - tučné maso, brambůrky, hamburgery, příliš osolené a okořeněné jídlo, máslo, sádlo, škvarky, slanina, uzeniny, smetana, tučné sýry včetně tavených rostlinného původu - jako např. kokosový či palmový olej
9
POUŽITÉ ZDROJE Microsoft - http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com http://www.bigmenu.cz/wimg/jidlo1.jpg(str.4) „Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména." Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.