Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilOldřich Dvořák
1
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/02.0010
2
B ÍLKOVINY M GR. J ITKA DIVINOVÁ
3
Bílkoviny (proteiny) Základním stavebním kamenem bílkovin jsou AMINOKYSELINY (jedná se o dusíkaté deriváty karboxylových kyselin) Vlastnosti bílkovin jsou dány uspořádáním jednotlivých aminokyselin – toto uspořádání tvoří tzv. sekundární, terciální a kvarterní strukturu V přírodě je známo asi 300 druhů aminokyselin, bílkoviny tvoří asi 20 AMK Většina AMK, které jsou kódované do proteinů jsou tzv. α- aminokyseliny (NH 2 skupinu mají na druhém uhlíku) Jednotlivé aminokyseliny se spojují v peptidy a peptidy se spojují v proteiny, Aminokyseliny se spojují tzv. peptidovu vazbou
4
R Vzorec bílkovin (obecný) R ………………radikál (liší se dle jednotlivých druhů AMK) COOH.……..karboxylová skupina NH 2 …………aminoskupina
5
Sloučení dvou AMK a vznik Peptidové vazby http://www.aldebaran.cz/bulletin/2010_16_enc.php
6
B RAMBORY Rozdělení aminokyselin AMK esenciální (nepostradatelné) – tyto aminokyseliny nemůžeme postrádat ve stravě, protože náš organismus si je neumí vyrobit. Proto je nutně musíme přijímat stravou. Těchto AMK je 8: isoleucin, leucin, methionin, lysin, fenylalanin, threonin, tryptofan, valin limitní AMK je taková, jejíž zastoupení v konkrétní potravině není dostačující pro luštěniny je např. limitní AMK methionin pro obilniny je limitní AMK lyzin
7
B RAMBORY AMK neesenciální (postradatelné) – tyto aminokyseliny můžeme postrádat ve stravě, protože náš organismus si je umí vyrobit sám. Proto je nemusíme přijímat stravou. Těchto AMK je 10: tyrozin, glycin, alanin, asparagin, kyselina asparagová, cystein, prolin, serin, glutamin, kyselina glutamová AMK semiesenciální – jsou esenciální pro člověka staršího víc než jeden rok. Pro kojence jsou tyto AMK neesenciální (umí si je vyrobit sami). Jedná pouze se o dvě AMK: histidin a arginin
8
B RAMBORY Esencialita aminokyselin závisí na druhu metabolismu a může se lišit podle druhu organismu. Zákon limitní aminokyseliny: Tento zákon říká, že z přijatých bílkovin se do tělu vlastních bílkovin zabuduje jen tolik, kolik odpovídá limitní aminokyselině. Z tohoto zákona vyplývá, že pokud bude v těle některé aminokyseliny velmi málo, ostatní AMK, které jsou v nadbytku se nevyužijí, vyloučí se a tělo trpí bílkovinnou podvýživou. Tento problém může nastat u lidí v rozvojových zemích, kteří nemají dostatek živočišných bílkovin.
9
B RAMBORY Zákon nadbytku esenciální aminokyseliny: Tento zákon říká, že pokud máme jakoukoli AMK ve velkém nadbytku, narušuje to metabolismus ostatních AMK.
10
B RAMBORY Rozdělení bílkovin Rozdělení bílkovin z hlediska hodnotnosti ve výživě: A. Bílkoviny plnohodnotné Obsahují všechny esenciální AMK v dostatečné míře Jedná se o bílkoviny živočišné – bílkoviny masa, vajec, mléka A. Bílkoviny neplnohodnotné Neobsahují všechny esenciální AMK v dostatečné míře – některá jim chybí Jedná se o bílkoviny rostlinného původu – např. bílkoviny luštěnin, obilnin, brambor atd. Bílkoviny živočišného původu by měly tvořit asi polovinu denního příjmu bílkovin
11
B RAMBORY Rozdělení bílkovin z hlediska chemického A. Jednoduché bílkoviny Albuminy – jsou rozpustné ve vodě, zástupci: hemoglobin, inzulin, laktaalbumin Globuliny – zástupci: myozin, aktin (bílkovina svaloviny) Gluteliny a prolaminy – tvoří lepek (bílkovina cereálií) Skleroproteiny – nestravitelné bílkoviny, zástupci: kolagen (šlachy, chrupavky, kosti, má želírující schopnost), keratin (vlasy, chlupy, kožní deriváty), elastin (kůže, nehty)
12
B RAMBORY A. Složené bílkoviny Obsahují kromě bílkovinné části také část nebílkovinnou – proto se označují jako složené Lipoproteiny – kromě proteinu obsahují tukovou (lipidickou) složku – např. lecitin (emulgátory) Glykoproteiny – kromě proteinu obsahují sacharidickou složku – např. kasein Nukteoproteiny - kromě proteinu obsahují nukleovou kyselinu- Metaloproteiny - kromě proteinu obsahují kov – např. feritin Fosfoproteiny - kromě proteinu obsahují fosfor
13
B RAMBORY Použitá literatura: VODRÁŽKA, Zdeněk. Biochemie. Praha : Academia, 2007. ISBN 978-80-200-0600-4. ISBN 978-80-200-0600-4 Vlastní přípravy
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.