Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilSára Horáková
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, 728 04, Ostrava Název materiáluOtázky z biochemie - anaerobní glykolýza a kvašení AutorRNDr. Mgr. Tomáš Adamus, Ph.D. Tematický okruhBotanika a geologie Ročník3. a 4. ročník Vytvořeno18. 12. 2013 Anotace Cílem je zopakovat a procvičit problematiku základních biochemických reakcí, týkajících se především metabolismu sacharidů Metodický pokyn Předložený materiál obsahuje otázky i odpovědi. Lze jej proto využít v různých fázích výchovně vzdělávacího procesu - prosté opakování, opakovní formou hry, zkoušení ústní či písemné. Je možné také odstranit odpovědi a mít verzi pro plynulé zkoušení. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.
2
Otázky z biochemie - anaerobní glykolýza a kvašení 1.Jak se nazývá proces odbourávání glukózy? anaerobní glykolýza 2.Kde v buňce anaerobní glykolýza probíhá? v cytoplazmě buněk
3
3.Co je prvním krokem odbourávání glukózy? fosforylace 4.Jaký je produkt fosforylace glukózy? glukóza-6-fosfát 5.Jak chápeme onen fosfát? jedná se o estericky vázanou H 3 PO 4 6.Co je konečným produktem anaerobní glykolýzy? pyruvát
4
7.Napište vzorec pyruvátu. CH 3 COCOO - 8.Pyruvát je aniontem jaké kyseliny? kyseliny pyrohroznové 9.Oxidovaná forma nikotinamidadenindinukleotidu má jakou zkratku? NAD+
5
10.Redukovaná forma nikotinamidadenindinukleotidu má jakou zkratku? NADH + H + (ve starší literatuře též uváděno NADH 2 ) 11.Jaký je čistý energetický zisky z jedné molekuly glukózy při anaerobní glykolýze? 2 ATP 12.Jak se nazývají enzymy štěpící polysacharidy? amylázy
6
13.Jaký je produkt mléčného kvašení? kyselina mléčná 14.Jaký je odborný výraz pro kvašení? fermentace 15.Jsou amylázy součástí slin? ANO
7
16.Jaký je produkt octového kvašení? kyselina octová 17.Za jakých podmínek s ohledem na přístup vzduchu probíhá mléčné kvašení? anaerobních 18.Za jakých podmínek s ohledem na přístup vzduchu probíhá ethanolové kvašení? anaerobních
8
19.Jaký je produkt ethanolového kvašení? ethanol 20.Je pravdou, že při ethanolovém kvašení lze získat až 35% roztok alkoholu? není to pravda 21.Za jakých podmínek s ohledem na přístup vzduchu probíhá octové kvašení? aerobních
9
22.Vzniká při ethanolového kvašení také CO 2 ? ANO 23.Je pravdou, že při ethanolovém kvašení se uplatňuje enzym alkoholdehydrogenáza? je to pravda 24.Provádí kvasinka vinná octové kvašení? NE
10
25.Jak se nazývá mikroorganizmus uplatňující se v kvasném procesu při výrobě piva? kvasinka pivní 26.Jak se nazývá proces odbourávání glukózy ve svalech probíhající za anaerobních podmínek? svalová glykolýza 27.Co je produktem svalové glykolýzy? laktát = anion kyseliny mléčné, způsobující mírnou acidózu (= překyselení) svalů a jejich únavu
11
Zdroje: Nečas, O. et al. Obecná biologie pro lékařské fakulty. Nakladatelství H H, 2003, ISBN 80-860-2246-3. Rosypal, S. et al. Nový přehled biologie. Scientia, Praha, 2003, ISBN-10: 80-7183-268-5 McMURRY, J. et al. Organická chemie. VUTIUM, Brno, 2007, ISBN 978-80-214-3291-8. McMURRY, J. et al. Harperova biochemie. Nakladatelství H & H, 2. vyd., 2002, ISBN-10: 80-7319-003-6 Dobiáš, L.. Repetitorium z buněčné a molekulární biologie. Multex Soft Ostrava, 2003
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.