Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Oligosacharidy

2 Vznikají spojením monosacharidů; Ve svých molekulách obsahují 2–10 monosacharidových jednotek; Podle počtu monosacharidových jednotek rozlišujeme: disacharidy, trisacharidy atd.; Nejznámější jsou disacharidy.

3 Tvoří bezbarvé krystalky; Jejich roztoky ve vodě jsou sladké; Jsou složkou potravin; Štěpí se v tenkém střevě na své monosacharidové složky. Disacharidy

4 Sacharóza – řepný a třtinový cukr Je složena z glukózy a fruktózy; Vyskytuje se v rostlinách, zejména v cukrové řepě a cukrové třtině (z nich se průmyslově vyrábí); Je to bílá sladká krystalická látka; Při zahřívání se mění na karamel; Dalším zahříváním vzniká kulér.

5 Použití: sladidlo; v cukrářství; ve farmaceutickém průmyslu (přídavná látka do léků).

6 Vzniká spojením dvou molekul glukózy; Získává se hydrolýzou škrobu; Tvoří bezbarvé krystaly; Vzniká při výrobě sladu působením enzymů v klíčícím ječmenu; Je součástí lihovarnických zápar a pivovarské sladiny. Maltóza – sladový cukr

7 Je složena z glukózy a galaktózy; Je součástí mléka; Průmyslově se vyrábí ze syrovátky; Bakterie mléčného kvašení zkvašují laktózu na líh a kyselinu mléčnou; Je snadno stravitelná. Laktóza – mléčný cukr

8 Je přítomna ve všech výrobcích obsahujících mléko, např. čokoláda, zmrzlina; Využívá se ve farmacii při výrobě práškových léků.

9 Je to zdroj energie pro živočichy, její příjem vede ke zvýšení hladiny glukózy v krvi.

10 1. Co jsou oligosacharidy? Jsou to sloučeniny, které obsahují 2–10 monosacharidových jednotek. 2. Které sacharidy můžeme nazývat cukry? Názvem cukry můžeme nazývat ty sacharidy, které mají sladkou chuť, tj. monosacharidy a disacharidy. Opakování

11 3. Z jakých surovin se vyrábí sacharóza? Z cukrové řepy a cukrové třtiny. 4. Který disacharid je důležitý pro výrobu piva? Maltóza. 5. Jaký disacharid obsahuje kravské a mateřské mléko? Laktóza.

12 Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., 2002. 208 s. ISBN 80-86285-56-1. str. 168–170. BLÁHA, L. ŠREK, F. SUROVINY pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 3. vyd. Praha: nakl. INFORMATIUM, spol. s.r.o., 1999. 216 s. ISBN 80-86073-44-0. str. 42– 47. Obrazový materiál: Biswarup Ganguly. [cit. 2013-08-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugarcane_741 9.JPG Zdroje

13 Romain Behar. [cit. 2013-08-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sucre_blanc_ca ssonade_complet_rapadura.jpg ArnOlson. [cit. 2013-08-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crystal_Malt_80 L.jpg André Karwath aka Aka. [cit. 2013-08-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chocolate.jpg Lotus heat. [cit. 2013-08-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chocoladefontei n.JPG

14 MorgueFile. [cit. 2013-08-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VariousPills.jpg Peggy Greb. [cit. 2013-08-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SugarBeet.jpg


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google