Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace Výhody a nevýhody řetězových převodů, druhy řetězů, uspořádání převodů Klíčová slovaČlánkový, kloubový, Gallův a Fleyerův řetěz, řetězové kolo. PředmětOdborný výcvik Autor, spoluautorZdeněk Říha JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace Potřebné pomůckyPC, data projektor Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina1. ročník, žáci 15 - 16 let Speciální vzdělávací potřebyNe ZdrojeSeznam viz poslední strana Řetězové převody 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_31_ 619

2 2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje ŘETĚZOVÉ PŘEVODY

3 3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Vlastnosti a použití řetězových převodů Řetězový převod je synchronní s neměnným převodovým poměrem. Přenáší velkou tahovou sílu na velkou vzdálenost. Jsou odolné vůči nepříznivým okolním vlivům. Použití: u tvářecích, dopravních i stavebních strojů a pro stroje v dřevozpracujícím průmyslu

4 4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Výhody a nevýhody řetězových převodů Výhody: Synchronní převod bez prokluzu Konstantní převodový poměr Přenos velkých sil Necitlivost na prach a vlhkost Nevýhody: - Omezená rychlost řetězu - Velká hlučnost - Nutnost mazání -Sklon ke kmitání při nárazovém zatížení

5 5 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Základní rozměry a díly pouzdrového řetězu

6 6 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Druhy řetězů Článkový řetěz lze použít jako zátěžový k vázání břemen. Nemusí se mazat, snáší hrubý provoz i vyšší teploty. Kloubový řetěz se používá jako převodový. Konstrukčně se dělí na Gallovy a Fleyerovy řetězy.

7 7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Druhy řetězů Gallův řetěz se používá pro rychlosti do 0,5 m/s a pro přenos malých výkonů. Fleyerův řetěz je zátěžový a není vedený přes ozubené řetězové kolo, ale přes vodící kladky. Používá se u vysokozdvižných vozíků nebo jako napínací řetěz protizávaží výtahů.

8 8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Druhy řetězů Pouzdrový řetěz má vnitřní unášecí destičky nalisované na dutá pouzdra, která jsou uložená v čepech. Proto mají menší opotřebení. Používají se jako dopravní řetězy. Zubový řetěz je zvláštním druhem čepových řetězů. Má tichý chod a používá se pro rychlosti do 30 m/s. Používají se jako rozvodové řetězy ve spalovacích motorech.

9 9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Víceřadé válečkové řetězy Tento typ řetězů se používá pro přenos velkých zátěží, např. pro pohony válcovacích linek nebo lisů.

10 10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Řetězová kola Velikost a tvar těchto kol se definují typem použitého řetězu, jeho velikostí, počtem zubů a přenášeným momentem. Geometrie a popis řetězového kola Je znázorněna na obrázku.

11 11 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Spojování řetězu Při montážním spojování řetězu se přechodový článek (b napojuje na spojovací článek (a). Pro dosažení správného napnutí při spojení se používá stahovák na řetěz.

12 12 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Uspořádání řetězových převodů Horizontální uspořádání řetězového převodu umožňuje odklon až 60° od této roviny.

13 13 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Uspořádání řetězových převodů Výhodnější vertikální uspořádání řetězového převodu s napínací kladkou.

14 14 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kontrolní otázky 1, Jak rozdělujeme řetězy podle konstrukce? 2, Jaké jsou výhody a nevýhody řetězových převodů? 3, Kde se používají zubové řetězy a pro jaké rychlosti? 4, Jak se rozdělují čepové řetězy a kde se používají 5, Jaké použití je charakteristické pro článkové řetězy?

15 15 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použitá literatura Fialová Dana Ing., Gradek Vladislav Ing. Zámečnické práce a údržba, Technologie 3. díl, nakladatelství Parta, 2008, ISBN 978-80-7320-127-2, použité obrázky: snímek č. 5, str. 37, obr. 95, snímek č. 11, str. 37,obr. 98 a 99 Dillinger Josef Ing. a kolektiv, Moderní strojírenství pro školu i praxi, Europa- Sobotáles 2007, ISBN 978-80-86706-19-1, použité obrázky: snímek č. 6, str. 407, obr.1, 2, snímek č. 7, str. 408, obr. 1, snímek č. 8, str. 408, obr. 1, snímek č. 9, str. 407, obr. 4, snímek č. 10, str. 408, obr. 2, snímek č.12, str. 408, obr. 3, snímek č. 13, str. 408, obr. 3


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace."

Podobné prezentace


Reklamy Google