Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRenáta Králová
1
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_JADROVE_OVOCE_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaJádrové ovoce Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne20. 8. 2013 Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s charakteristikou, složením a použitím jádrového ovoce. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
Jádrové ovoce Jablka „Kdo jablko sní, k tomu doktor nechodí“ Říká anglické přísloví Kromě vitamínu C obsahují látky, které chrání před onemocněním srdce a krevního oběhu, revmatismem či dnou obr.1
3
Jádrové ovoce Za předky dnešních jablek se pokládá jabloň, která je původem z Kavkazu V současnosti existuje 20 000 známých odrůd Zralá jablka jsou zaručenou pochoutkou Nutriční hledisko – lze prokázat více než 30 min. látek a vitamín C, B komlex – nejvíce ve slupce
4
Jádrové ovoce Využití v kuchyni Kromě konzumace za syrova se hodí i pro tepelnou úpravu – kombinace se sladkými i slanými ingrediencemi Dezertům vévodí jablkový závin, populární jsou i kynuté koláče nebo buchty Ideální kombinace s vepřovým masem Křen s nastrouhaným jablkem se podává k dušené šunce nebo pečenému kolenu
5
Jádrové ovoce Skladování a konzervování jablek Zimní odrůdy – ideální na skladování Způsoby konzervování Kompoty Sušení Mošty, džusy Pálenky - Calvados Obr.2
6
Jádrové ovoce Hrušky Šlechtění hrušní se věnovali staří Řekové a i Římané Stolní hrušky vynikají dobrou chutí a máslovou konzistencí dužiny, proto se jim říká máslové hrušky Vysoký obsah vit.B komplex, dále sacharidy,draslík Obr.3
7
Jádrové ovoce Využití v kuchyni Čerstvé, kombinace s kozím sýrem, Kombinace s ořechy a medem výborný předkrm Do buchet a koláčů, dušené na víně Konzervování – kompoty, sušení, džusy
8
Jádrové ovoce Mišpule a kdoule Netěší se velké oblibě Obr.4 Plody jsou tvrdé a kyselé, mívají trpkou chuť Většinou se nekonzumují čerstvé Zpracovávají se hlavně na rosoly, cukrovinky nebo zavařeniny
9
ZDROJE www.lidovky.cz www.cs.wikipedia.org PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
10
Použité obrázky Obr.1 INGAL. i.lidovky.cz [online]. [cit. 2.11.2013]. Dostupný na WWW: http://i.lidovky.cz/09/112/lngal/GLU2f34cb_jablko.jpghttp://i.lidovky.cz/09/112/lngal/GLU2f34cb_jablko.jpg Obr.2 FLUNSE. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apple_juice_with_3apples.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apple_juice_with_3apples.jpg Obr.3 THURESSON. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pears.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pears.jpg Obr.4 SOLIPSIST. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Medlar_pomes_and_leaves.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.