Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaSkladování a konzervování ovoce Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne12. 7. 2013 Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se zásadami a způsoby konzervování a sjkladování jednotlivých druhů ovoce. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2 Skladování a konzervování ovoce Skladování – uchovávání potravin na delší dobu v nezměněné podobě Z ovoce lze nejlépe uskladnit Zimní odrůdy jablek a hrušek Lískové a vlašské ořechy Z jižních druhů ovoce – citrusové ovoce

3 Konzervování Konzervování – jakýkoliv zásah, kdy potravina změní: Chuť, vůni, barvu, vzhled nebo konzistenci Ovoce lze využít ke všem konzervačním způsobům a tak si jej uchovat na delší dobu

4 Způsoby konzervování Mražení – jeden z nejvyužívanějších způsobu Lze jej použít na téměř všechny druhy ovoce Nejčastěji – lesní plody, bobulové ovoce, peckové ovoce nebo ořechy

5 Způsoby konzervování Sušení – jeden z nejstarších způsobů Příprava křížal K sušení se hodí domácí i dovážené ovoce Nejčastěji – švestky, jablka, hrušky, meruňky, papája, hrozny, banány, brusinky ……

6 Způsoby konzervování ovoce Sterilování – zahřátí nad 100 stupňů – příprava kompotů – jednodruhové nebo směsi ovoce Výroba marmelád, džemů a povidel Marmeláda – bez kousků ovoce je prolisovaná Džem – obsahuje kousky ovoce Povidla – pravá povidla - švestková

7 Způsoby konzervování Příprava nápojů Vína Pálenky Likéry Mošty Džusy Sirupy Obr.1

8 Způsoby konzervování Oblíbená sladkost – kůra citrusových plodů – opakovaně se se spaří, osuší a vloží do cukrového sirupu, aby zesládla Kandované ovoce Obr.2

9 ZDROJE www.cs.wikipedia.org PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

10 Použité obrázky Obr.1 AKA. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Wine_Glas.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Wine_Glas.jpg Obr.2 HOPEFULLY. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Candied_Fruit_- _La_Boquería.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Candied_Fruit_- _La_Boquería.jpg


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google