Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilNela Bártová
1
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:127 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:127
2
CHARAKTERISTIKA Kávou se rozumí upravená semena kávovníku rodu Coffea, který zahrnuje velké množství druhů a pochází z tropické Afriky. K největším světovým producentům kávy se řadí Brazílie (25 %), Kolumbie, Mexiko, Indie a Etiopie. 1. http://www.garten.cz/a/cz/2989-coffea-arabica-kavovnik/
3
DRUHY KÁVOVNÍKU kávovník arabský kávovník robusta kávovník liberijský 2. http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_rostliny/html03/foto_052.html
4
SLOŽENÍ KÁVY Kofein 0,3 – 2,8 % Bílkoviny 10 – 15% Sacharidy 6 – 12% Tuky 10- 15% Voda 9 – 12% 3. http://banua.cz/svet-kavy/zajimavosti-o-kave/salek-kavy-to-je-70-kavovych-zrn
5
PRAŽENÍ KÁVY Pražením získává káva žádoucí senzorické vlastnosti, charakteristickou vůni, chat' a barvu. Za stálého míchání se směs 10 až 20 minut praží při teplotě 200 až 220 °C. Při pražení se káva vysouší. Následuje rychlé zchlazení suchým vzduchem. Pražená káva se balí do papírových sáčků s vnitřní polyethylenovou vrstvou, do vrstvených hliníkových fólií, které lze svařením hermeticky uzavřít. 4. http://www.doubleshot.cz/blog/2010/12/10/kratce-o-prazeni-kavy/
6
ROZDĚLENÍ A DRUHY KÁVY Praženou kávu (zrnkovou i mletou) lze rozdělit na: Jedno druhovou - Columbia kávové směsi - Standard, Harmonie, Mocca Royal káva bez kofeinu - káva se vyrábí ze zelené kávy instantní káva - rozemletá pražená káva se vyluhuje pod tlakem horkou vodou. instantní káva ochucená - je ve formě granulí,prášku, vloček instantní káva bez kofeinu 5. http://www.epresso.cz/kava/info-instant
7
SKLADOVÁNÍ KÁVY Pražená káva je vysoce hygroskopická, proto velmi snadno vlhne a pohlcuje cizí pachy. Skladuje se v čistých, suchých a větratelných místnostech odděleně. Je nutno ji chránit před kolísavými teplotami, vlhkostí a slunečním zářením. 6. http://mixit.sk/namixuj_si.php?kategorie=neco_navic
8
KÁVOVINY Kávoviny jsou výrobky získané pražením různých částí rostlin bohatých na polysacharidy (kořenů čekanky, obilovin, včetně sladovaných, fíků). Suroviny se čistí, krájí, předsouší a praží (při teplotě cca 200 °C). Kávoviny neobsahují kofein. Vhodné i pro děti. 7. http://www.eklasa.cz/spotrebitele/vyrobky/:nealkoholicke-napoje/stranka-11
9
DĚLENÍ KÁVOVIN Kávové náhražky Obilné a sladové kávoviny jsou vyrobeny ze žita, ječmene. Žitovka, Sladovka, sojová káva. Náhražky neobsahují kofein, jejich účelem je nahradit kávu. Přísady ke kávě Základem je pražená čekanka, ke které se přidává pražená cukrovka nebo pražené fíky. Caro, cikorka. Kávovinové směsi Jsou směsi kávovin. Melta, Silka Kavona. 8. http://www.samoleceni.cz/8594000770084/karo-inst.kavovina-90g-doza
10
Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.