Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 31 AnotaceZáklady.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 31 AnotaceZáklady."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 31 AnotaceZáklady obsluhy a práce s autogenní soupravou Klíčová slovaTlaková láhev, redukční ventil, tlaková hadice, provozní tlak PředmětOdborný výcvik Autor, spoluautorZdeněk Říha JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace Potřebné pomůckyPC, data projektor Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina1. ročník, žáci 15 - 16 let, 23-68-H/01 Mechanik opravář motorových vozidel Speciální vzdělávací potřebyNe ZdrojeSeznam viz poslední strana Obsluha autogenní soupravy 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_31_632

2 2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Obsluha autogenní soupravy

3 3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Svařování a řezání plamenem Patří do skupiny tavného svařování. Potřebné tavné teplo se vytvoří ostrým plamenem hořícího plynu, většinou acetylénu a kyslíku. Teplota tohoto plamene je až 3200 °C. Vzhledem k výstupní rychlosti plynu z hubice hořáku se dociluje měkkého, středního nebo ostrého plamene.

4 4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Tlakové lahve na plyny Používají se k přepravě plynů. Kyslíková láhev má plnící přetlak 15-20 MPa a její ochranný kryt je označen modrou nebo modro- bílou barvou. Láhev na acetylén je naplněna porézním materiálem do kterého je acetylén absorbován. Acetylén při stlačení na 0,2 MPa by mohl explodovat.

5 5 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Barevné označení tlakových lahví

6 6 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Redukční ventil na kyslík Redukční ventily snižují plnící tlak na pracovní. Pro kyslík se ustavuje pracovní tlak při uzavřeném hořáku na 0,3 – 0,4 MPa, pro svařování. Pro řezání 1,5 MPa. Redukční ventil na kyslík se nesmí mazat tukem. Hrozilo by nebezpečí výbuchu!

7 7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Redukční ventil actylenový Redukčním ventilem se nastavuje pracovní tlak acetylénu na hodnotu 30-40 kPa u malých hubic, u větších na 50-60 kPa. Pracovní tlak nesmí překročit hodnotu 0,15 MPa.

8 8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Rozdíly v redukčních ventilech Redukční ventil na kyslík je pro připojení k tlakové lahvi opatřen převlečnou maticí. Redukční ventil na acetylén má sklopný třmen.

9 9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Tlakové hadice Pro spojení tlakové lahve a hořáku slouží tlakové hadice. Pro kyslík se používá modrá hadice s vnitřním Ø 6 mm a sílou stěny 4-6 mm. Hadice na acetylén má červenou barvu a vnitřní Ø 8 mm a sílou stěny 4-6 mm. Nejmenší délka hadic je 5 m a vzdálenost svářeče od tlakových lahví musí být minimálně 3 m.

10 10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Vybavení pracoviště pro svařování plamenem

11 11 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kontrolní otázky 1, Do jaké technologické skupiny patří svařování? 2, Jaká může být teplota při svařování nebo řezání plamenem? 3, Jak se barevně označují tlakové lahve na technické plyny? 4, Jaký je konstrukční rozdíl mezi redukčním ventilem na acetylén a na kyslík? 5, Co ukazují měřidla na redukčním ventilu? 6, Jaká je minimální délka hadic u svařovací soupravy? 7, Jakou barvu má hadice na acetylén? 8, Jaká je minimální vzdálenost svářeče od soupravy?

12 12 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Bezpečnost práce Při svařování plamenem je nutné: -nosit upnutý ochranný oděv, přes který se navléká kožená zástěra -oči chránit před oslněním a jiskrou tmavými svářečskými brýlemi -k ochraně dalších osob by mělo být pracoviště svářeče zastíněné -minimální vzdálenost plamene od lahve je 3 metry -zapálené hořáky se musí odkládat na bezpečné místo

13 13 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použitá literatura Fialová Ing. Dana, Gradek Ing. Vladislav, Zámečnické práce a údržba – Technologie 2. díl učebnice pro SOU, Praha, Parta 2006, ISBN 978-80- 7320-105-0 Použité obrázky: snímek č. 4, str. 50, obr. 80b, snímek č. 6, str. 50, obr. 81, snímek č. 7, str. 80, obr. 82, snímek č. 8, str. 51, obr. 81, snímek č. 10, str. 84, obr. 90 snímek č. 6, výňatek z propagačního letáku Linde


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 31 AnotaceZáklady."

Podobné prezentace


Reklamy Google