Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZdenka Šimková
1
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník3. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborStolničení Tematický okruhNápojová gastronomie TémaOdrůdy vína - MODRÉ Jméno autoraBc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne17.7.2013 Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se s odrůdami vín. Vyučujicí může využít konkrétní snímky dle aktuální potřeby. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY André - modrá moštová odrůda vzniklá křížením Svatovavřinecké x Frankovka, Velké Pavlovice, Cabernet Moravia - někdy výrazné až rušivé tóny černého rybízu, ČR, sklizňová zralost ve druhé polovině října Cabernet Sauvignon - francouzská modrá odrůda, vzniklá pravděpodobně náhodným křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon
3
ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY Frankovka - starobylá modrá moštová odrůda, víno je s vyšší kyselinou a tříslem, vhodné k dlouhému ležení v láhvi a k barikování Merlot - z Francii, nejvíce v oblasti Bordeaux, oblíben i v ostatních vinařských zemích, celkem se pěstuje ve světě na ploše cca 200 tis ha Modrý Portugal - starobylá evropská odrůda, vhodná k výrobě Svatomartinského vína, víno lehčího typu s nižší intenzitou barvy, rubínové odstíny
4
ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY Rulandské modré - Pinot noir – franc. modrá moštová odrůda, z Burgundska, dnes legendární a internacionální - pěstovanou na celém světě, barva - světle granátové až po cihlové tóny Svatovavřinecké – franc. původ, víno harmonické, rubínové až tmavě rubínové barvy s vyšším obsahem kyselin a třísel Zweigeltrebe - rakouská modrá moštová odrůda vzniklá křížením odrůd Frankovka x Svatovavřinecké, harmonické, tmavě červené
5
ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY V červených vínech můžeme hledat vůně a chutě: - chuť i vůní ostružin, černého rybízu, povidel při vyzrálosti malin, někdy vůně fialek, tóny borůvek, zahradních jahod - v chuti i vůni po peckovém červeném ovoci, většinou višně, třešně, výrazné vůně lesního ovoce. - v chuti jsou charakterní kořenité tóny, káva, čokoláda
6
ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY Obr. 1 Obr. 2
7
ODRŮDY VÍNA MODRÉ ODRŮDY Obr. 3 Obr. 4
8
Použité zdroje http://www.znalecvin.cz/ Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
9
Použité obrázky Obr. 1 - JIM G. wikimedia commons [online]. [cit. 29.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Black_Stallion_Winery,_Napa_Valle y,_California,_USA_(6242288802).jpg Obr. 2 - JIM G. wikimedia commons [online]. [cit. 29.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castello_di_Amorosa_Winery,_Na pa_Valley,_California,_USA_(6897701841).jpg Obr. 3 - OSMENDA, Michal. wikimedia commons [online]. [cit. 29.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%A9on_Baur_wi nery_in_Eguisheim,_Alsace_(6710846761).jpg Obr. 4 - OSMENDA, Michal. wikimedia commons [online]. [cit. 29.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Donnafugata_winery_( 4894844288).jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.