Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilViktor Hruška
1
Gymnázium, třída Kapitána Jaroše 14, Brno Nutriment for the athletes Author: Petr Jareš
2
Table of contens 1.Introduction 2.Physiology 3.Composition of nutriment 4.Rules for creating a diet 5.Conclusion
3
Physiology The body works in two systems: –anaerobic (high excercise intensity) –aerobic (low excercise intensity) Hormones: –anabolic (help build tissue) –katabolic (reduce tissue for acquirement energy)
4
Composition of nutriment Carbohydrates Proteins Fats Vitamins and minerals
5
Liquids Two hours before the excercise : 500-600 ml of liqud 20 minutes before the excercise : 200-300 ml of liquid During the excercise : 600-800 ml of liquid every hour After the excersice : 800-1000 ml for each kilogramme lost during the excercise
6
Rules for creating a diet Basal metabolism (BMR) Men: BMR = 66 + (13,7 x weight in kg) + (5 x height in cm) – (6,8 x age in years) Women: BMR = 655 + (9,6 x weight in kg) + (1,8 x height in cm) – (4,7 x age in years)
7
BMR x 1,375 for light activity (1-3 days per week) BMR x 1,55 for middle intensive activity (3-5 days per week) BMR x 1,75 for very intensive activity (6-7 days per week) BMR x 1,9 for extremely intensive activity or very though physical work or hard two-phase training
8
Thank you for your attention
9
Resources SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Výživa pro maximální sportovní výkon: správně načasovaný jídelníček. 1. vyd. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-802-4738- 475. FOŘT, Petr. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu): doplněno ukázkovými recepty. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2011, 190 s. ISBN 80-864-6222-6. KOPEC, Karel. Zelenina ve výživě člověka. 1. vyd. Praha: Grada, 2010. ISBN 8024766043. GRILLPARZEOVÁ, Marion. Hubnutí s pocitem štěstí. 1. vyd. Svojtka, 2009. ISBN 8025601900. http://www.obezita.cz/clanky/vyziva/vyziva-sportovce/ [cit 1.2. 2014] http://www.nutrisport.cz/novinky/zaklady-suplementace-2 [cit 20.2. 2014] http://www.enervitcz.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=282%3Anap oje-a-pitny-reim-pi-sportu&catid=74%3Adoporuceni-pro-zlepseni- vykonu&Itemid=252&lang=cs [cit 23.2. 2014] http://www.dietologie.cz/vyziva/vyziva-dospelych/vyziva-pri-sportu/jidlo-pri-sportu.html [cit 5.2. 2014]
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.