Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby:02.10.2012 Datum a místo ověření: 09.10.2012 Druh učeb. materiálu: Prezentace, suroviny pro pivo, Anotace: Výklad nové látky, spotřeba ve světě, Klíčová slova: slad, chmel, kvasnice, sladinka, mladinka, šrotování, vystírání, rmutování, zcezování, vaření Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

2 VÝROBA PIVA Obr. 1

3 Jak si stojíme ve výrobě ?  ČR zaujímá 16. místo ve světě ve výrobě piva  1. místo ve výrobě na obyvatele  1. místo ve spotřebě na obyvatele –spotřeba 144 l  celkem je u nás 50 pivovarů  k tomu přibývají restaurační minipivovary

4 VÝROBA PIVA PIVO  alkoholický nápoj vyrobený –ječný slad –chmel –voda –kvasnice –dosyceno CO 2  alkoholové kvašení C 6 H 12 O 6 2 C 2 H 5 (OH) 2 + CO 2

5 Suroviny pro výrobu:  slad – viz předchozí kapitola  voda – spotřeba 15 – 20 hl na 1 hl výrobku –ovlivňuje barvu, chuť, pěnivost a stabilitu –nesmí obsahovat Fe, CaSO 4, Na 2 SO 4, mikroorganismy  chmel – dodává jemně charakteristickou jemně nahořklou chuť. Obsahuje Alfa hořké kyseliny – Humulon Beta hořké kyseliny – Lupulon  pivní kvasnice – na 1 hl je třeba 2 - 3 kg

6 obr. 1 Obr. 2

7 Technologický postup  šrotování sladu  vystírání – vystírácí kádě – míchání s vodou. Snaha o co nejmenší provzdušnění  rmutování – dochází k zahřívání a varu –působením enzymů amylázy se převádí škrob na jednoduché cukry (disacharid maltozu) + přechod nerozpustných látek do roztoku –vzniká výluh bohatý na maltózu - SLADINKA

8 Technologický postup  zcezování – oddělení čirého výluhu – SLADINKY od zbytku šrotu – vzniká 1. vedlejší produkt Pivovarské mláto  vaření – sladinka se vaří s chmelem aby vznikla MLADINKA a vzniká 2. vedl. produkt Hořké kaly (zachyceny filtry) na 1hl piva 10 o 200 – 300 g chmele 12 o 360 – 500 g chmele vaří se 15 – 30 minut pak zchlazení na 5 o C

9 obr. 1 - 2 AUTOR NEUVEDEN. Pivovar Svijany [online]. [cit. 11.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-1-varna schémata použity se souhlasem firmy


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google