Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDana Pavlíková
1
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva
2
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Ing. Jan Sláma Předmět:Ekonomika
3
Obsah Právní úprava1 Daň z piva2 Daň z piva - plátci daně3 Daň z piva – plátci daně4 5 6 Daň z piva – předmět daně7 8 Daň z piva – malý nezávislý pivovar9 10
4
Obsah Daň z piva – malý nezávislý pivovar11 Daň z piva – malý nezávislý pivovar12 Daň z piva – malý nezávislý pivovar13 Daň z piva – malý nezávislý pivovar14 Daň z piva – malý nezávislý pivovar15 Vznik povinnosti daň přiznat a zaplatit16 Vznik povinnosti daň přiznat a zaplatit17 Základ daně z piva18 Sazby daně z piva19 Sazby daně z piva20
5
Právní úprava: Zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění platném k 1. 1. 2013 (sazby platné i k 1. 1. 2014) Hlava III Daň z piva 1
6
2
7
Právnické i fyzické osoby, které v tuzemsku vyrábějí nebo do tuzemska dovážejí pivo a jimž vznikla povinnost daň přiznat a zaplatit Tzn. výrobci, dovozci, provozovatelé daňových skladů. Daň z piva – plátci daně 3
8
Plátcem není fyzická osoba, která si pro vlastní spotřebu a spotřebu osob blízkých a hostů vyrobí v zařízení pro domácí výrobu max. 200 l piva za kalendářní rok. Podmínkou je, že nesmí dojít k jeho prodeji ani k překročení stanoveného limitu Daň z piva – plátci daně 4
9
Od okamžiku porušení podmínek je povinna se zaregistrovat jako plátce daně z piva do 15ti kalendářních dnů. Daň z piva – plátci daně 5
10
FO vyrábějící pivo pro vlastní spotřebu musí správci daně oznámit: Datum zahájení výroby Místo výroby Předpokládaný objem domácí výroby za kalendářní rok Daň z piva – plátci daně 6
11
Pivo obsahující více než 0,5 objemových procent alkoholu Směsi piva s nealkoholickými nápoji a objemem alkoholu nad 0,5% Daň z piva – předmět 7
12
Tzv. nealkoholická piva (do 0,5% alkoholu) dani nepodléhají (Pito, Vozka …) Daň z piva – předmět 8
13
Roční výstav (výroba) piva, vč. piva vyrobeného v licenci nepřesahuje 200 000 hl. Objem licenční výroby přitom nesmí přesáhnout 49% celkové produkce. To se vztahuje i na spolupracující pivovary, které jsou pro účely daně považovány za jeden. Daň z piva – malý nezávislý pivovar 9
14
Za právně nebo hospodářsky závislý se považuje pivovar: Vlastnící více než 50% podílu na jiném pivovaru Mající nadpoloviční hlasovací právo v jiném pivovaru Daň z piva – malý nezávislý pivovar 10
15
Za právně nebo hospodářsky závislý se považuje pivovar: Mající dohody s jiným pivovarem ze kterých by bylo možno takovou závislost dovodit. Pokud mu chybí některý z hlavních výrobně- provozních souborů Daň z piva – malý nezávislý pivovar 11
16
Za hlavní výrobně-provozní soubory se považují: Varna Daň z piva – malý nezávislý pivovar 12
17
Spilka – zde probíhá hlavní kvašení piva Daň z piva – malý nezávislý pivovar 13
18
Ležácký sklep – zde probíhá dokvašování piva Daň z piva – malý nezávislý pivovar 14
19
Cylindrokonické tanky (slučují spilku a ležácký sklep) Daň z piva – malý nezávislý pivovar 15
20
Povinnost daň přiznat vzniká výrobou piva na daňovém území ES, nebo jeho dovozem na toto území Vztahuje se i na fyzické osoby vyrábějící pivo pro vlastní potřebu pokud překročí 200 litrů piva vyrobeného v kalendářním roce, počínaje 1. lednem kal. roku Vznik povinnosti daň přiznat a zaplatit 16
21
Týká se i případů kdy pivo vyrobené pro vlastní potřebu začne FO prodávat. Daňové přiznání se předkládá do 25. dne měsíce následujícího po skončení zdaňovacího období (zd. období = kalendářní měsíc). Daň je splatná do 40. dne po skončení zdaňovacího období. Vznik povinnosti daň přiznat a zaplatit 17
22
Základem daně je množství piva vyjádřené v hektolitrech 2x Základ daně z piva 18
23
Sazby se liší dle ročního výstavu piva Jsou vztaženy ke každému celému hmotnostnímu procentu extraktu původní mladiny (koncentraci piva). Ke zlomkům procent extraktu původní mladiny se nepřihlíží. Daň z piva – sazby daně 19
24
Základní sazba – pro pivovary s výstavem nad 200 000 hl piva ročně = 32,- Kč/ hl a každé celé hmotnostní procento extraktu původní mladiny. Nejnižší sazba – pro malé pivovary s výstavem do 10 000 hl piva ročně = 16,- Kč/hl a celé procento extraktu mladiny. Daň z piva – sazby daně 20
25
Vančurová, Daňový systém ČR 2006 ISBN 80-86324-60-5, nakl. 1. VOX 2006 Daňové zákony 2013, ISBN 978-80-247-4643-2 Grada Publishing, a.s. CS Wikipedia. org Použité zdroje
26
http://files.vividscreen.com/soft/debdf9e931974de84da5ea695457ab64/Cold-Czech-Beer-360x640th.jpg http://files.vividscreen.com/soft/85abdab7a26c3570823b6e40624d6042/Beer-And-Crawfish-360x640th.jpg http://files.vividscreen.com/soft/5c4191309d4d49c2cf7ffd7890c2e7df/Beer-Barrel-360x640th.jpg http://www.domacimikropivovary.cz/data/blob/20080502011022-7479.thumb http://www.domacimikropivovary.cz/data/blob/20121213105028-6030.thumb http://files.vividscreen.com/soft/a4d4ae24a50c51380255eea123cd3dde/Corona-Extra-360x640th.jpg http://files.vividscreen.com/soft/b138ff58f31defb8c18900877a9d082c/Budweiser-Beer-360x640th.jpg http://files.vividscreen.com/soft/2c56ae6608e03cbc0949ddb904547573/Beers-Guinness-360x640th.jpg http://obchod.svet-piva.cz/uploads/0/m_06eebe56da594952b500642502b2c719.jpg http://obchod.svet-piva.cz/uploads/f/t_fdfcece47f248f4219d9cf4944b05c4a.jpg http://obchod.svet-piva.cz/uploads/d/t_d510ec444a2997f409b24aa2dc7e2385.jpg http://obchod.svet-piva.cz/uploads/4/t_4abecc543ce230381a8fb333335acc7e.jpg http://www.pivovarferdinand.cz/data/usr_001_pivovarferdinand_zakladni_plneni/small_prohlidka_pivovaru_4.jpg http://www.pivovarferdinand.cz/data/usr_001_pivovarferdinand_zakladni_plneni/small_prohlidka_pivovaru_5.jpg http://www.postriziny.cz/obrazek-full.php?id=44 http://www.mobilnipivovary.cz/wp-content/uploads/pivovarsky-sklep-moderni-koncepce-01.jpg http://www.pivoteka.cz/cache/thumbnails/e8/e8bcc81b41cf7068b2f9bb23e7cfb044.jpg Použité zdroje - obrázky
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.