Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhMléko, mléčné výrobky Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, 15 - 19 let AnotacePrezentace seznamuje žáky s významem, složením, druhy mléka, skladováním Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova význam mléka ve výživě, druhy, složení, úpravy, skladování Datum19.2.2013 Potraviny a výživa - Mléko

2 Význam, složení, druhy MLÉKO

3 VÝZNAM MLÉKA Mléko je: - základní a důležitá potravina - výměšek mléčných žláz savců Používá se mléko kravské, kozí, ovčí

4

5 SLOŽENÍ MLÉKA Bílkoviny – Kasein (dává mléku bílé zabarvení) Tuk Mléčný cukr – laktóza Minerální látky – vápník, hořčík, draslík, zinek, měď, selen, železo Vitamíny rozpustné ve vodě – B, C Vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K

6

7 VÝZNAM MLÉKA VE VÝŽIVĚ Je hlavním dodavatelem vápníku, Minerálních látek Podporuje obranyschopnost organismu Snižuje hladinu cholesterolu Zakysané výrobky působí příznivě na střeva

8 DRUHY MLÉKA Podle trvanlivosti: Čerstvé – spotřeba do 5 dnů S prodlouženou trvanlivostí – 7 – 10 dnů Trvanlivé – 2 – 3 měsíce

9

10 DRUHY KONZUMNÍHO MLÉKA Odstředěné – tučnost 0,5 % Nízkotučné – obsah tuku 1,5 % Polotučné – tučnost 2 % Plnotučné – tučnost 3,5 % Selské mléko – 3,5 – 4 %

11 OŠETŘENÍ MLÉKA Po nadojení se mléko – větrá, cedí, chladí, čistí, upravuje se obsah tuku a pasteruje Pasterace – je zahřívání na 82°C, aby se zničily bakterie mléčného kysání Egalizace je úprava tuku v mléce Homogenizace – rozptýlení tuku v mléce

12 VADY MLÉKA, SKLADOVÁNÍ Zakysnutí Kovová příchuť Skladování v chladných, tmavých skladech

13 SAMOSTATNÝ ÚKOL 1. Které mléko se nejvíc používá ve výživě? 2. Co je Kasein a co mléku dodává? 3. Jaké je složení mléka? 4. Vyjmenuj druhy konzumního mléka? 5. Co je pasterace, egalizace a homogenizace mléka?

14 SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. Mléko kravské 2. Kasein je bílkovina a dodává mléku bílou barvu 3. Mléko obsahuje- Bílkoviny, tuk, mléčný cukr, minerální látky, vitamíny 4. Druhy konzumního mléka - Odstředěné – tučnost 0,5 %, Nízkotučné – obsah tuku 1,5 %, Polotučné – tučnost 2 %, Plnotučné – tučnost 3,5 %, Selské mléko – 3,5 – 4 % 5. Pasterace – je zahřívání na 82°C, aby se zničily bakterie mléčného kysání Egalizace je úprava tuku v mléce Homogenizace – rozptýlení tuku v mléce

15 POUŽITÁ LITERATURA: Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: [cit. 2012-17-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images


Stáhnout ppt "Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K."

Podobné prezentace


Reklamy Google