Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předložky se 4. pádem VY_32_INOVACE_02-08 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Německý jazyk Tematický okruh: Gramatické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předložky se 4. pádem VY_32_INOVACE_02-08 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Německý jazyk Tematický okruh: Gramatické."— Transkript prezentace:

1 Předložky se 4. pádem VY_32_INOVACE_02-08 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Německý jazyk Tematický okruh: Gramatické jevy Téma: Předložky se 4. pádem Jméno autora: Mgr. Petr Kozlovský Vytvořeno dne:25. 2. 2011 Metodický popis, (anotace): Seznámení s předložkami se 4. pádem, splynutí se členem určitým, procvičen na příkladech

2  Předložky se pojí s určitými pády.  Tomuto spojení se říká „předložková vazba“.  Předložky se stejným významem mohou mít v češtině a v němčině vazbu s jiným pádem.  Některé německé předložky se pojí pouze s jedním pádem, jiné se dvěma, výjimečně se třemi pády.

3 DURCH SKRZ, PROSTÝ 7. PÁD FÜRPRO, ZA GEGENPROTI OHNEBEZ(E) UMOKOLO, V, O

4  Některé předložky splývají se členem určitým.  Obě varianty jsou správné a přípustné. durch + das =durchs für + das=fürs um + das=ums Wir gehen durch das / durchs Haus. Das ist wichtig für das / fürs Studium.

5 Wir gehen durch den Park. Jdeme parkem. Adam fährt durch die Stadt. Adam jede skrz město (městem).

6 Ich mache das für dich. Dělám to pro tebe. Für 10 Euro kaufe ich mir etwas Neues. Za 10 euro si koupím něco nového.

7 Was hast du gegen mich? Co máš proti mně? Sie spielen gegen uns. Hrají proti nám.

8 Das Zimmer ist leider ohne Bad. Pokoj je bohužel bez sprchy. Ohne ihn machen wir es nicht. Bez něho to dělat nebudeme.

9 Ich komme um 13 Uhr. Přijdu ve 13 hodin. Er bittet mich um das Buch. Prosí mě o tu knihu. Um das Auto stehen viele Leute. Okolo toho auta stojí hodně lidí.

10 pro moji maminku für meine Mutti. proti tomu autu gegen das Auto v 17 hodin um 17 Uhr

11 ulicí (7. pád) durch die Straße bez peněz ohne Geld za všechny (ne místně!) für alle kolem stolu um den Tisch


Stáhnout ppt "Předložky se 4. pádem VY_32_INOVACE_02-08 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Německý jazyk Tematický okruh: Gramatické."

Podobné prezentace


Reklamy Google