Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKryštof Štěpánek
1
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy Název materiálu Kompoty, doplňky pokrmů Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_19(20) AutorIng. Petra Pechová
2
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s přípravou a zacházením s kompoty a doplňky pokrmů. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
3
KOMPOTY, DOPLŇKY POKRMŮ P. Pechová, 2012
4
Kompoty do provozoven veřejného stravování přichází kompoty již hotové servírujeme vhodným způsobem
5
Kompoty skleněné nebo plechové obaly po otevření plechového obalu přeléváme do jiných vhodných nádob (sklo, porcelán, nerez) po otevření spotřebujeme do 48 hodin uchováváme v chladu
6
Kompoty připravíme tak, že ovoce krátce povaříme v cukerném roztoku – voda, cukr, citronová šťáva dochucujeme skořicí, hřebíčkem, citronovou kůrou ovoce nesmí být příliš měkké před podáváním vychladíme nemá dlouhou trvanlivost
7
Příprava kompotu broskve a meruňky – před přípravou kompotu spaříme, oloupeme slupku jablka a hrušky – oloupeme, zbavíme jádřince, doplňujeme skořicí a hřebíčkem rybíz, třešně, višně, borůvky, jahody, maliny – krátce povaříme v cukerném roztoku
8
Význam doplňků pokrmů chuťově doplní hlavní pokrm obohacuje pokrm o vitamíny a minerální látky zpestřuje pokrm esteticky nemá za úkol nasytit
9
Doplňky pokrmů různě ochucená másla (kari, hořčicové, křenové, bylinkové, kečupové) cibulka, zelený hrášek, petrželka nakládaná zelenina ozdoby z čerstvé zeleniny
10
Kontrolní otázky: 1. Jak připravíme cukerný roztok? 2. Jak zacházíme s kompotem po jeho otevření? 3. Jakým kořením nejčastěji ochucujeme kompoty?
11
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN 978-80- 86706-18-4. www.office.microsoft.com
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.