Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDenis Doležal
1
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity:III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM:VY_32_INOVACE_04Kra_13 Název DUM: Vitamíny Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: ostatní (nutné)živiny, dělení, nehotové vitamíny, hypervitaminóza Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák charakterizuje vitamíny, rozdělí je na rozpustné ve vodě a v tucích, popíše jejich význam pro zdraví člověka. Své znalosti ověří pomocí v testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce
2
VITAMÍNY
3
Živiny: bílkoviny tuky základní (hlavní) živiny sacharidy vitamíny minerální látky ostatní (nutné) živiny voda
4
Význam: pro metabolismus (látková přeměna)
5
Dělení: rozpustné v tucích A, D, E, K rozpustné ve vodě C, B
6
Provitamíny: nehotové vitamíny, který se v těle mění na vitamíny betakaroten se v těle mění na vitamin A
7
Pojmy: Hypervitaminóza – nadbytek vitamínů Hypovitaminóza – nedostatek vitamínů Avitaminóza – úplný nedostatek
8
Vitamín A Zdroj: mrkev, meruňky, máslo, játra Nedostatek: šeroslepost, poruchy NS
9
Vitamín B Zdroj: droždí, pivo Nedostatek: nervová onemocnění, obrna
10
Vitamín C Zdroj: citrusové ovoce, šípky, křen, rybíz Nedostatek: únava, malátnost, (kurděje)
11
Vitamín D Zdroj: rybí tuk, mléko, vejce Nedostatek: křivice
12
Vitamín E Zdroj: ovesné vločky, obilné klíčky Nedostatek: poruchy pohlavních orgánů
13
Vitamín K Zdroj: zelené části rostlin Nedostatek: snížená srážlivost krve
14
Kontrolní otázky: Jak dělíme vitamíny? Vysvětlete pojem provitamíny. Jaké potraviny jsou zdrojem vitamínu C? Vyjmenujte vitamíny rozpustné v tucích.
15
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Autorem prezentace: Mgr. Marta Králová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.