Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMiloš Stanislav Bílek
1
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV.1516.1K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhKoření Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, 15 - 19 let AnotacePrezentace seznamuje žáky s kořením– význam, složení a druhy, Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Koření – části rostlin, složení, druhy Datum28.5.2013 Potraviny a výživa - koření
2
Koření Význam, složení, druhy
3
Význam koření Koření: jsou části rostlin -semena, květy, listy, kůry, kořínky, které jsou sušené, čerstvé, fermentované Má výraznou chuť a vůni Obsahuje aromatické látky Podporuje trávení Uplatňuje se v přírodním léčitelství
4
Složení Koření obsahuje: Vitamíny – čerstvý vitamín C Minerální látky Éterické oleje a silice – dodávají chuť a vůni
5
Druhy koření Plody a semena – pepř, nové koření, vanilka, muškátový oříšek, badyán, anýz, fenykl, kmín, paprika Květy – šafrán, hřebíček, muškátový květ Kůra – skořice Listy – bobkový list, majoránka, tymián Kořeny – kurkuma, zázvor, puškvorec
6
Anýz Sladce kořeněná chuť podobná lékořici. http://cs.wikipedia.org/wiki/An%C3%BDz#mediaviewer/Soubor:Aniseed_p1160018.jpg
7
Paprika Prášek z dobře vyzrálých červených paprik – pozor na přepálení. http://cs.wikipedia.org/wiki/Paprika#mediaviewer/Soubor:Red_capsicum_and_cross_section.jpg
8
Fenykl Rostlina s příjemnou vůní pochází z jižní Evropy, semena byla po celá staletí užívána na povzbuzení chuti k jídlu a jako lék proti nadýmání při plynatosti a trávicích problémech. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Fennel_seed.jpg/800px-Fennel_seed.jpg
9
Kmín Kmín je jedním z nejstarších známých koření - byl nalezen už v lidských sídlech z doby kamenné, důkazy o jeho hojném používání jsou známy z antického období i středověku. V těchto dobách byl pro svou aromatickou vůni považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly a byl používán k vyhánění duchů. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/K%C3%BCmmelsamen_f%C3%BCr_WP.jpg/800px- K%C3%BCmmelsamen_f%C3%BCr_WP.jpg
10
Pepř Suché plody tropické liány – pepřovníku, obsahuje enzym, který ulehčuje trávení tučných jídel. Zelený pepř – sušené, nebo nakládané nezralé plody Černý pepř – sušené, fermentované nezralé plody Bílý pepř – zralé bobule máčené ve vodě, loupané a sušené http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/P feffer-Gew%C3%BCrz.jpg/1024px-Pfeffer- Gew%C3%BCrz.jpg
11
Nové koření Bobule pimentovníku, sklízejí se v nedozrálém stavu, sušením získají tmavý odstín, palčivá chuť. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Pimenta_dioica_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-239.jpg
12
Vanilka Polozralé tobolky vanilkovníku – popínavé orchideje, fermentací a sušením získává černohnědou barvu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Vanilla_planifolia_1.jpg
13
Hřebíček Nerozvinutá poupata hřebíčkovce kořenného – sušená, obsahuje mnoho éterických olejů http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/ClovesDried.jpg
14
Skořice Aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je i léčivá. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Cinnamomum_verum.jpg
15
Zázvor Štiplavá, pikantní chuť, příjemná vůně. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Gingembre.jpg
16
Majoránka a Bazalka Majoránka zahradní, působí proti zažívacím a střevním potížím, uklidňuje nervy Jemná a výrazná chuť, neodmyslitelná součást italské kuchyně. Hodí se výborně ke všem pokrmům z rajčat. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Orig anum_majorana.jpg/800px- http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Ocimu m_tenuiflorum_Blanco2.257.jpg/220px- Ocimum_tenuiflorum_Blanco2.257.jpg
17
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010- 4 Obrázky: http://cs.wikipedia.org http://www.google.cz/images/nav
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.