Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLudmila Valentová
1
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika Eberlová Název: VY_32_INOVACE_02_a_13_Soustava trávicí – Jednotlivé složky potravy a jejich význam Sada:Přírodopis VIII. – Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Eberlová
2
Název: Přírodopis VIII. – Soustava trávicí – Jednotlivé složky potravy a jejich význam Autor: Monika Eberlová Anotace: Prezentace slouží k výkladu látky o jednotlivých složkách potravy člověka a jejich významu. K této výkladové prezentaci je vytvořena procvičovací část v programu Easiteach. Metodické zhodnocení: Prezentace použita při výkladu, jako názorný doplněk. Tato prezentace byla odpilotována dne 19.3.2013 v VIII. třídě ZŠ Jičín, Soudná 12.
3
JEDNOTLIVÉ SLOŽKY POTRAVY A JEJICH VÝZNAM Základní složky potravy ŽIVINY Živiny dělíme: ústrojné organické neústrojné anorganické
4
ŽIVINY ÚSTROJNÉ NEÚSTROJNÉ Bílkoviny Tuky Cukry Vitamíny Voda Minerální látky
5
ŽIVINY ÚSTROJNÉ Bílkoviny Tuky Cukry Vitamíny nenahraditelné: svalstvo, růst, imunita hlavní zdroj energie podíl na řízení životních funkcí nejbohatší zdroj energie (teplo) maso, mléčné výrobky, luštěniny vláknina
6
VITAMÍNY vit. A růst, imunita, nervy, zrak červené krvinky, nervy ořechy, luštěniny, červená řepa imunita – čerstvé syrové ovoce, zelenina, brambory vit. B vit. C vit. D zabraňuje křivici kostí mléko, vejce, mléčné výrobky, maso, čerstvé ovoce a zelenina slunce, máslo, rybí tuk
7
ŽIVINY NEÚSTROJNÉ VODAMINERÁLNÍ LÁTKY Stavební – výstavba tkání, kostí a vlasůvápník, fosfor Stopové – nezbytné pro člověkaželezo, měď, zinek, kobalt, apod.
8
DOBROU CHUŤ!
9
INFORMAČNÍ ZDROJE: 1. snímek Www.kusma.cz [online]. 2013 [cit. 2013 -8-3]. Dostupné z WWW: http://www.kusma.cz/garfield-co-nema-rad/stare-jidlo/ 2. snímek Www.zeny.tiscali..cz [online]. 2013 [cit. 2013 -8-3]. Dostupné z WWW: http://zeny.tiscali.cz/orthorexie-aneb-kdyz-zdrave-jidlo-skodi-203891 3. a 4.snímek Www.prokocky.blog.cz [online]. 2013 [cit. 2013 -8-3]. Dostupné z WWW: http://prokocky.blog.cz/1008/jidlo 5. snímek Www.esemes.cz [online]. 2013 [cit. 2013 -8-3]. Dostupné z WWW: http://www.esemes.cz/magazin/jidlo-jako-lek-aneb-jak-zustat-zdravy/ 6. snímek Www.zenyprozeny.cz [online]. 2013 [cit. 2013 -8-3]. Dostupné z WWW: http://www.zenyprozeny.cz/art/3083-barevne-jidlo-nam-pomuze-zhubnout/ 7. snímek Www.kusma.cz [online]. 2013 [cit. 2013 -8-3]. Dostupné z WWW: http://www.kusma.cz/garfield-a-jidlo/jidlo-zadost-o-nej-2/ 8. snímek Www.slevmeto.cz [online]. 2013 [cit. 2013 -8-3]. Dostupné z WWW: http://www.slevmeto.cz/sleva/06-Herian-analyza-tela-konzultace-osobni%20servis-hubnut%C3%AD
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.