Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod do předmětu Název materiáluHygiena při manipulaci s potravinami Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_02(20) AutorIng. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s hygienou při manipulaci s potravinami. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

3 HYGIENA PŘI MANIPULACI S POTRAVINAMI P. Pechová, 2012

4 Zdravotní průkaz vstupní prohlídka znalosti z hygienického minima mimořádná prohlídka: -průjmové, hnisavé nebo přenosné onemocnění -průjmové onemocnění na pracovišti -nařízení hygienické služby nebo ošetřujícího lékaře

5 Osobní hygiena preventivní opatření dodržování osobní čistoty, hygienické návyky režim práce a odpočinku otužování péče o správnou funkci kůže používání správného oděvu a obuvi

6 Hygiena výživy racionální výživa energetická a biologická hodnota chemické a mikrobiologické látky obsažené potravinách čistota a zdravotní nezávadnost potravin a předmětů pravidelná kontrola zdravotního stavu a osobní hygieny pracovníků

7 Hygienické a epidemiologické požadavky pravidelné i mimořádné lékařské prohlídky platný zdravotní průkaz pracovníka potravinářství dodržování předpisů o zachování osobní čistoty předepsaný pracovní oděv, pokrývka hlavy hygiena provozu společného stravování a přilehlých prostor kontrola stavu potravin před vlastním zpracováním

8 Prevence předcházení onemocnění nakažlivými chorobami nebo parazity dodržování hygienických zásad dodržování technologických postupů

9 Úkol Vyhledejte na internetových stránkách, jakými prostředky se provádí sterilizace. Jaké jsou požadavky na hygienu při práci s potravinami? Vyjmenujte pracovní oděv kuchaře.

10 Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4.


Stáhnout ppt "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod."

Podobné prezentace


Reklamy Google