Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_řemesla v lidových písních TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_řemesla v lidových písních TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:"— Transkript prezentace:

1

2 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_řemesla v lidových písních TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:

3 ANOTACE Materiál slouží k použití na interaktivní tabuli. Seznámení - písně o řemeslech. Zpěv těchto písní. Vysvětlení řemesla, předvedení pohybem v písni. Rytmický doprovod písní. Využití v hodinách Hudební výchovy 2. ročníku ZŠ.

4 Řemesla v lidové písni Švec Kovář Mlynář Přiřaď řemeslníka k obrázku a k tomu co, který řemeslník dělá. kove šije mele mouku

5 Švec – píseň - „Tancovaly dvě panenky.“ Tancovaly dvě panenky, tancovaly ševce, jedna druhé povídala, že jí to jít nechce. Tancovaly ho, neuměly ho, přišly domů, učily se tancovati, přišly domů učily se ho. TANEC Ševce, nechce – 2X dup tancovaly ho, neuměly ho- předvedení kladívka přišly domů, učily se tancovati, přišly domů učily se ho.- předvádí šití jehlou, zamotání nitě a utažení.

6 Kovář Kovář kuje, kovář kuje, kovářka mu pofukuje. Kovář kuje, kovář kuje, kovářka mu fou ká. Tanec Chlapci- předvádí kování kladiva- klek, pěstmi ťukání o sebe. Dívky- mávají sukýnkami.

7 Mlynář Jsou mlynáři chlapi, chlapi, když jim mlýny klapy, klapy. Jsou mlynáři chlapi, chlapi, když jim mlýny jdou. Když jim mlýny nechtěj klapat, začnou jako šelmy plakat. Jsou mlynáři chlapi, chlapi, když jim mlýny jdou. TANEC Stojíme v kruhu - předvádíme tleskáním chod mlýnského kola. Tlesk na druhou dobu. Že nesemelú - rychlé zadupání.

8 Použité zdroje Řemesla ve hře, v písni a tanci, Eva Kulhánková, vyd. 1 Praha: Portál, 2009  WWW.OFFICE.MICROSOFT.COM WWW.OFFICE.MICROSOFT.COM


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_řemesla v lidových písních TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:"

Podobné prezentace


Reklamy Google