Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJiřina Musilová
1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: Výtvarná výchova ROČNÍK: 5. – 9. ročník TÉMA: Keramický stromek AUTOR: Iveta Svobodová DATUM VYTVOŘENÍ: 7. 12. 2011 VY_32_INOVACE_06_IS
2
Anotace práce je určena pro žáky 1. - 2. stupně ZŠ tématem tohoto cvičení je práce s keramickou hlínou cíl – naučit žáky tvořit keramiku z vyvalovaného plátu Pomůcky: keramická hlína, noviny, hrubá látka, lišty, váleček, šablona stromku, příborový nůž, molitanová houbička, voda, šlikr (rozředěná hlína s vodou na kašičku), glazura, fix s kytičkou, vykrajovátka na cukroví, špejle. Práce byla ověřována v 5. – 9. ročnících. Pilotáž – Je třeba dohlédnout na to, aby žáci poctivě provedli přípravu plátu, další postup je velice nenáročný.
3
Keramický stromek Práce s keramickým plátem.
4
Tohle všechno budete na dnešní práci potřebovat.
5
Na pracovní stůl si položíme noviny, na ně hrubší látku a dřevěné lišty. Připravíme si váleček.
6
Silnějším provázkem si z balíku hlíny uřízneme větší kus.
7
Válečkem z hlíny vyvalujeme plát, který během válení obracíme.
8
Konce válečku se pohybují po lištách, které určují tloušťku plátu.
9
Připravíme si šablonu na stromeček z tvrdého papíru.
10
Šablonu položíme na plát a stromeček vyřízneme.
11
Okraje vyříznutého stromečku začistíme vlhkou molitanovou houbičkou.
12
Ze zbylého plátu vykrájíme formičkami jednoduché vánoční motivy.
13
V místě, kam budeme motiv přilepovat, stromeček naškrábeme vidličkou -
14
Natřeme šlikrem
15
Motiv přilepíme
16
Koncem fixu vytlačíme ozdobu.
17
Tento postup opakujeme.
18
Dokud stromeček nezaplníme.
19
Nesmíme zapomenout na otvor na zavěšení. Ten uděláme špejlí. Stromeček necháme uschnout, přežahneme, naglazujeme a dáme vypálit.
21
Foto - archiv autorky
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.