Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Vladimír Skopal Průřezové téma:Člověk a svět práce Předmět:Chov hospodářských zvířat Ročník:2 Datum tvorby:09.09.2012 Datum a místo ověření: 03.12.2012 Druh učeb. materiálu: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, rozdělení trávící soustavy, seznámení se základními pojmy – způsoby trávení Klíčová slova:trávící soustava, trávení, vstřebávání, enzymy, biologické trávení, mechanické t., Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

2 Trávení

3 t.s.- 5_2 Trávení je …. ? - typy trávení - mechanické - biologické (mikrobiální) - chemické Mechanické trávení - podoby - rozmělňování - zuby, stěny trávící trubice (předžaludky, žaludek, grit) - bobtnání (předžaludky, vole)

4 t.s.- 5_3 Biologické trávení - a) Lepší využitelnost krmiva (stravitelnost) - - vláknina - kde se nachází, …… - funkce vlákniny (skot 15 – 24 %) - stáří rostliny a množství vlákniny b) „Výroba“ bílkoviny z NPN - - nekrmíme krávu, ale ….. - čím je tvořena molekula bílkoviny - močovina - možnosti využití - nebezpečí otravy

5 t.s.- 5_4 Chemické trávení - pomocí enzymů, které jsou produkovány …… Glycidy - monogastři sacharáza amyláza maltáza škrob.................... disacharidy............................ monosacharidy (glykogen) laktáza

6 t.s.- 5_5 Glycidy - polygastři - převážná část mikrobiálně zkvašena na TMK a tyto jsou hlavním zdrojem energie - bachor krávy za 24 hod. - 4000 g TMK, to odpovídá 84 MJ, což je cca 80 % potřeba energie - proto šroty obilovin - fyziologicky kyselé krmivo - hrozí acidóza (zásady zkrmování KS u dojnic, směsná KD) - ostatní nezkvašené cukry jsou tráveny v další části trávící trubice jako u monogastrů (termické úpravy s cílem ochránit glycidy před mikroorganismy)

7 t.s.- 5_6 Lipidy (tuky) lipázy žaludeční, pankreatická, střevní lipidy ………………………………… glycerol + vyšší mastné kyseliny Bílkoviny (proteiny) pepsin trypsin bílkovina........................... AK erepsin

8 t.s.- 5_7 Kontrolní otázky 1)Co to je trávení? 2)Proteolytické enzymy a jejich „nástup do práce“- kde? 3)Tři možnosti kterak otrávit zvíře močovinou? 4)Co mají společného vláknina a stravitelnost krmiva? 5)Jak můžeme z neznalosti způsobit u dojnice acidózu? 6)Která podoba mechanického trávení je nejúčinnější u skotu a u kura domácího? 7)Které enzymy tráví tuky? 8)Jak probíhá mechanické trávení ve volete husy? 9)Co je to pepsinogen?


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google