Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLadislava Vítková
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Zástupci bílkovin VY_32_INOVACE_130320 3. březen 2014
2
BÍLKOVINY proteiny, patří mezi biopolymery Mr – 10 3 – 10 6 základní jednotkou jsou aminokyseliny vzájemně spojeny peptidickou vazbou - CO-NH- podle počtu AMK rozlišujeme: oligopeptidy polypeptidy
3
Skleroproteiny (fibrilární bílkoviny) KOLAGEN nerozpustný ve vodě základní složka pojivových tkání tvoří 25-30% všech proteinů v těle savců hlavně prolin, hydroxyprolin a glycin [1] [2]
4
KERATIN stavební bílkovina nerozpustný ve vodě součást vlasů, nehtů, kůže, peří [3] konečný tvar - terciální stukturu zajišťují disulfidické můstky vznik keratinu v buňkách → keratinizace (rohovatění)
5
Sféroproteiny (globulární bílkoviny) ALBUMINY [4] protein krevní plazmy součást tkáňového a mozkomíšního moku důležitý při transportu látek (minerály, léky, hormony) syntetizován v játrech, tvoří ho 585 aminokyselin
6
GLOBULINY nerozpustný ve vodě součást krevního séra, vaječného bílku, mléka podílejí se na obranyschopnosti organismu nejčastěji se vyskytující - IgG - přechází přes placentu a chrání plod, váže se na viry, bakterie i houby.
7
Složené bílkoviny Fosfoproteiny - KASEIN hlavní protein v savčím mléce obsahuje ho až 80% molekuly kaseinu obsahují hydrofóbní a hydrofilní část v mléce tvoří micely [5]
8
HEMOPROTEINY HEMOGLOBIN MYOGLOBIN [6] [7]
9
Použité zdroje: [1]NEVIT DILMEN.[cit.2014-03-03] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1K6F_Crystal_Structure_Of_The_Colla gen_Triple_Helix_Model_Pro-_Pro-Gly103_04.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1K6F_Crystal_Structure_Of_The_Colla gen_Triple_Helix_Model_Pro-_Pro-Gly103_04.png [2]LOUISA HOWARD.[cit.2014-03-03] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fibers_of_Collagen_Type_I_- _TEM_.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fibers_of_Collagen_Type_I_- _TEM_.jpg [3]J.BUSH, J.SCHMIDT.[cit.2014-03-03] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KeratinF9.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KeratinF9.png [4]BORISLAV MITEV.[cit.2014-03-03] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ALB_structure.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ALB_structure.png [5][cit.2014-03-03] Dostupný pod licencí Public domain na http://www.svetkulturistiky.cz/5-kulturistika-a-fitness/36- suplementace/clanky/548-pruvodce-proteinovymi-suplementy.html [6]BERSECKERBEN.[cit.2014-03-03] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hemoglobin_t-r_state_ani.gif http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hemoglobin_t-r_state_ani.gif
10
Použité zdroje: [7]ATATOTH.[cit.2014-03-03] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Myoglobin.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Myoglobin.png
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.