Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilOldřich Růžička
1
RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
2
SEZNÁMENÍ SE SLADKOVODNÍ RYBOU CHARAKTERISTIKA ČERSTVÁ RYBA RYBÍ MASO OBSAHUJE ROZDĚLENÍ RYB DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB PRACOVNÍ LIST
3
CHARAKTERISTIKA Ryby jsou studenokrevní obratlovci, dýchají žábrami U nás žije asi 50 druhů ryb Sladkovodní ryba je ryba, která žije ve sladkých vodách jakou jsou řeky, jezera, rybníky K nejznámějším oblastem, které jsou spojené s chovem ryb u nás, je Třeboňsko Kvalita masa je ovlivněna prostředím, pohlavím, věkem, ročním obdobím, druhem a výživou ryby Maso je lehce stravitelné a vhodné k dietnímu stravování
4
Podle čeho poznáme, že je ryba skutečně čerstvá? Rybí oči jsou jasné, nezamlžené Povrch ryb nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý Žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích Při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor Je cítit pouze rybí vůní – rybinou ČERSTVÁ RYBA
5
Plnohodnotné bílkoviny Minerální látky (fosfor, fluor, sodík) Tučné rybí maso je bohaté na vitamíny A a D, ve vnitřnostech vitamíny B1, B2, B12 Rybí tuk (trán) je rovnoměrně rozložen a má vysokou biologickou hodnotu Hodně vody (60–80 %), proto podléhá velmi rychle zkáze Rybí maso má málo purinových látek, které podporují v lidském organismu vznik kyseliny močové (podílí se na vzniku dny, revmatismu apod.) Je lehce stravitelné a tedy vhodné k dietnímu stravování RYBÍ MASO OBSAHUJE
6
Ryby můžeme rozdělovat podle různých hledisek: podle původu – sladkovodní, mořské, tažné podle obsahu tuku – netučné (do 3 % tuku), tučné (nad 3 % tuku) podle zoologického hlediska – chrupavčité, kostnaté ROZDĚLENÍ RYB
7
DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Kapr obecný – chová se v umělých nádržích, rybnících, jezerech a řekách téměř na celém světě Tělo kapra je buď lysé, šupinaté nebo řídce pokryté šupinami Před prodejem se kapři nechávají v proudící vodě, aby se zbavili bahnité příchutě Při hmotnosti 2 až 3 kg je maso nejchutnější, nejlepší jakosti dosahují v zimě Kapři se prodávají živí, mražení či uzení Používá se na vaření, pečení, smažení nebo se připravují v rosolu
8
KAPR OBECNÝ
9
DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Štika obecná – žije v řekách i stojatých vodách, patří mezi dravé ryby Má chutné, libové, lehce stravitelné maso s drobnými kůstkami Za delikatesu se považují štičí játra Za kvalitní se považuje maso od ocasu, protože je téměř bez kostí Maso lze upravovat všemi technologickými způsoby
10
ŠTIKA OBECNÁ
11
DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Okoun – je dravá ryba žijící v řekách a jezerech Dorůstá 25–40 cm délky a hmotnosti 1 kg Má kuželovitou hlavu, ostré ploutve a množství šupin Je tmavě zelené barvy, na hřbetě jsou černé příčné pruhy Maso je pevné, bílé a velmi chutné Okouna můžeme upravovat na všechny technologické způsoby
12
OKOUN ŘÍČNÍ
13
DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Lín obecný – žije ve stojatých nebo mírně tekoucích vodách Tělo olivově zelené barvy je pokryto množstvím drobných šupin a typickým šlemem V koutcích tlamy jsou 2 vousy Nejčastěji se používají kusy o hmotnosti 600–800 g, je to menší ryba s měkkým, tučným a chutným masem
14
LÍN Lín obecný, různé zbarvení
15
DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Candát obecný – pochází z východní Evropy, odkud byl rozšířen do řek a jezer celé Evropy Je to štíhlá, dravá ryba, dorůstá délky 40–50 cm Maso je bílé, jemné, měkké, šťavnaté a velmi chutné Je vhodný k nejrůznějším kuchyňským úpravám V Maďarsku je znám pod názvem Fogosch
16
DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Sumec velký – je největší sladkovodní ryba, žije v řekách a jezerech ve střední Evropě Dorůstá délky až 3 m, má válcovité tělo a zploštělou hlavu se dvěma dlouhými a čtyřmi krátkými vousy Maso je tučné, z mladých sumců je velmi chutné Je vhodný k přípravě polévek, na pečení, vaření
17
SUMEC VELKÝ
18
DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Pstruh potoční – je drobná lososovitá ryba, žije v chladných a prudkých vodách potoků a řek v celé Evropě Dorůstá až 40 cm, šupiny jsou velmi drobné Maso je bílé až narůžovělé, lehce stravitelné Zpravidla se upravuje vcelku na různé technologické způsoby
19
PSTRUH DUHOVÝ
20
DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Na našem trhu se dále nabízejí Tolstolobik Cejn Amur Siven Parma Mník Lipan Maréna velká Hlavatka
21
PRACOVNÍ LIST Jaké znáte ryby žijící v ČR? Jak ryby dělíme? Co ryby obsahují? Proč je vhodné konzumovat ryby? Jak poznáme čerstvou rybu?
22
ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 8. DEZIDOR. [online]. [cit.2012-01-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kapr_obecn%C3 %BD_v_tr%C3%A1v%C4%9B.jpg STR. 9. KARELJ. [online]. [cit.2012-01-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esox_lucius_Pra gue_Vltava_1.jpg STR. 12. KARELJ. [online]. [cit.2013-04-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Perca_fluviatilis_ Prague_Vltava_3.jpg
23
ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 14. DEZIDOR. [online]. [cit.2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%ADn_ obecn%C3%BD,_zbarven%C3%AD.jpg STR. 17. RENATA VESPALCOVA. [online]. [cit.2013- 04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sumci.JPG STR. 19. DEZIDOR. [online]. [cit.2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oncorhynchu s_mykiss.jpeg?uselang=cs
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.