Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAndrea Havlíčková
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ Téma TUKY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ZÁŘÍ 2012 Anotace Žáci se seznámí s významem tuků, jejich rozdělením, s druhy v prodeji, jejich skladování a vadami.. Materiál je určen pro žáky 2.ročníku obor prodavač.
3
Tuky mají nejvyšší energetickou hodnotu ze všech potravin rozpouští vitamíny A, D, E, K jsou bílé, čiré, žluté nebo žlutozelené, mají charakteristickou vůni i chuť přepálením tuků vzniká zdraví škodlivá látka – akrolein
4
Podle původu: živočišné rostlinné 2. Podle konzistence: tuhé mazlavé tekuté
5
1. ROSTLINNÉ TUKY 2. ŽIVOČIŠNÉ TUKY 3. UPRAVENÉ TUKY
6
ROZDĚLENÍ PODLE SUROVIN A POUŽITÍ: 1. JEDNODRUHOVÉ – olivový, slunečnicový, řepkový…. 2. SMĚSI – stolní oleje, jemné oleje 3. VITAMINIZOVANÉ – s přidáním vitamínů A,B,D,E, C 4. FRITOVACÍ 5. PANENSKÉ OLEJE panenský olovový olej…
7
DRUHY POTRAVINÁŘSKÝCH OLEJŮ Arašídový olej /podzemnicový olej/ Arašídový olej Dýňový olej Dýňový olej Kokosový olej Kokosový olej Konopný olej Konopný olej Lněný olej Lněný olej Mandlový olej Mandlový olej Olivový olej Olivový olej Palmový olej Palmový olej Řepkový olej Řepkový olej Sezamový olej Sezamový olej Slunečnicový olej Slunečnicový olej Sójový olej Sójový olej Stolní olej VYBERTE Z TĚCHTO DRUHŮ OLEJŮ TY, KTERÉ SE PRODÁVAJÍ V OBCHODECH S POTRAVINAMI.
8
VEPŘOVÉ SÁDLO – SYROVÉ - ŠKVAŘENÉ - UZENÉ HOVĚZÍ A SKOPOVÝ LŮJ HUSÍ A KACHNÍ SÁDLO RYBÍ TUK MÁSLO
9
1. TAVENÍM 2. ŠKVAŘENÍM 3. UZENÍM KTERÉ ŽIVOČNÝ TUK SE ZPRACOVÁVÁ TĚMITO ZPŮSOBY? SÁDLO
10
MARGARÍNY ZTUŽENÉ TUKY a) ZTUŽENÉ POKRMOVÉ TUKY - Lukana b) ZTUŽENÉ POKRMOVÉ TUKY SE SÁDLEM - Omega a) ŠLEHANÉ TUKY – Ceres soft
11
mléčný stolní /vodní/ s přidáním másla UVEĎTE NĚKTERÉ DRUHY MARGARINŮ A ZAŘAĎTE JE. NAPŘÍKLAD: RAMA – s přidáním másla, SANA - stolní, HERA – mléčný margarín,
12
k výrobě se používají rafinované tuky a oleje, rostlinné a živočišné skladujeme do 18°C, záruční doba 6 měsíců KTERÉ ZTUŽENÉ TUKY JSTE SI ZAPAMATOVALI? OMEGA, CERES SOFT, LUKANA
13
Tuky skladujeme ve skladech s nižší teplotou nebo chladících lednicích. Sklady musí být čisté, suché, bez cizích pachů a vůní, dobře větratelné, bez přítomnosti slunečního světla.
14
žluknutí plíseň pach vady obalu prošlá záruční lhůta rozteklé změna barvy
15
1. Jaký je význam ve výživě tuků? 2. Jak rozdělujeme tuky podle původu? 3. Které znáte suroviny pro výrobu rostlinných olejů? 4. Jaké jsou nejčastější vady tuků? 5. Jak správně skladujeme tuky?
16
Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996 http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900325476.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900402672.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900036399.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900145171.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900232197.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.