Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_19_BRAZÍLIE ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_19_BRAZÍLIE ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_19_BRAZÍLIE ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.

2 Brazilská vlajka = bandejra

3 Hlavní město: Brasília Rozloha: 8 511 965 km² (5. na světě) z toho 0,65 % vodní plochy Nejvyšší bod: Pico da Neblina (3014 m n. m.) Obyvatelstvo- 191 908 598 (5. na světě,) Vznik:7. září 1822 nezávislost na Portugalsku Brazílie byla v minulosti největší kolonií Portugalska a portugalština je zde také úředním jazykem. Od 1.1.2011 prezidentka VLAJKA ZNAK POLOHA Obr.č.1 Obr.č.2 Obr.č.3

4 Na území Brazílie se rozkládá největší tropický deštný les na světě - Amazonský prales. Brazílie byla v minulosti největší kolonií Portugalska a portugalština je zde také úředním jazykem. Největším městem s 10 milióny obyvatel je São Paulo Brazílie je největším a nejvýznamnějším státem celého kontinentu Zemědělská produkce patří k největším na světě Největší řekou země a celého světa je Amazonka s délkou 7 062 kilometrů Obr.č.4

5 Z rozsáhlých ložisek nerostných surovin se těží železná ruda, mangan, bauxit, nikl, chróm, wolfram, cín, uhlí, ropa, zemní plyn, zlato, niob, zirkon, diamanty, drahokamy, měď, zinek, fosfáty, tuha, magnezit, sůl a kaolin.

6 Průmysl Mezi nejdůležitější průmyslová odvětví patří strojírenství (výroba osobních a nákladních automobilů), hutnictví (výroba surového železa, oceli, barevných kovů), petrochemie (rafinerie ropy), chemie (výroba hnojiv, kyselin a plastických hmot), potravinářský, textilní, gumárenský, obuvnický, papírenský a dřevozpracující průmysl. Na výrobě elektrické energie se významnou měrou podílejí vodní elektrárny (92% výroby elektřiny)

7 Zemědělství Zhruba 57 % území Brazílie zaujímají lesy, dále louky a pastviny 22 % a orná půda více než 7 %. Zemědělská produkce patří k největším na světě, převládá monokulturní velkovýrobní plantážnictví. Nejdůležitějšími pěstovanými plodinami jsou káva, sisal a pomeranče, ve sklizni těchto plodin zaujímá země 1. místo na světě, rovněž cukrová třtina, maniok, banány, kakao, fazole, sója a oříšky kešu. Dále se sklízí kukuřice, pšenice, rýže, krmné obilí, brambory, batáty, bavlna, palmová jádra, kokosové ořechy, zelenina, podzemnice olejná, réva vinná, ananasy, citróny, mango, papája a tabák. Živočišná výroba je zaměřena především na chov skotu, prasat, ovcí, koní, koz a drůbeže. Významný je rybolov. Obr.č.5 sklizeň sóji Obr.č.6 farmaření – skot Zebu (Brahmanka)

8 Vodní elektrárna Itaipú Obr. č. 7- Itaipú je druhá nejvýkonnější vodní elektrárna na světě. Rozkládá se na hranicích Brazílie a Paraguaye na řece Paraná.

9 Výstavba byla zahájena v roce 1975 po podepsání smlouvy mezi oběma státy o statutu stavby jako nadnárodní nezávislé společnosti, nepatřící ani jednomu ze států. Stavba byla dokončena v roce 1982. Její hráz je 7,76 km dlouhá a 196 metrů vysoká (jako 65ti podlažní výšková budova) Osmnáct generátorů, každý s celkovým výkonem přes 730 MW během roku vyprodukuje přes 75 TWh elektrické energie. Při napouštění přehradní nádrže došlo k největším ztrátám zaplavením vodopádů Guairá. (Při napouštění přehrady došlo k zajímavé situaci – počítalo se, že napuštění přehrady bude trvat několik měsíců, avšak přišly přívalové deště a přehrada byla napuštěna během 14ti dnů- místní věří v Boží požehnání) Výraz Itaipú původně označovalo ostrůvek uprostřed řeky Paraná. V překladu tento název znamená „zpívající kámen“.

10 Vodní elektrárna Itaipú Přehradu stavělo na 40 000 lidí po 3 roky Výška – jako 65ti podlažní výšková budova (196 m) Použito – 4,5 tisíc tun dynamitu Odvezeno tolik materiálu, že auta, která materiál odvážela, by postaveny za sebou -3x obestoupily zeměkouli kolem rovníku 18 turbín – výkon – 7200l/s Rychlost přepadu vody - 145km Obr.č.8 Obr.č.9

11 São Paulo je největší město Brazílie, nejbohatší a největší město Latinské Ameriky a celé jižní polokoule a sedmou největší metropolí na světě. São Paulo je hlavním městem stejnojmenného, nejlidnatějšího státu Brazílie - São Paula. Počet obyvatel se pohybuje nad 10 milionů (uvádí se 12 milionů + 8 milionů obyvatel žijících v favelách (=slamy) Obr.č.10 Obr.č.11

12 Obr. č. 12

13 Obr.č.13

14 Obr.č.14-17

15 PL Vyhledej další zajímavosti na wikipedii: místní zvyky a tradice, další města, řeky, hory a pohoří, zajímavosti o fauně a flóře (deštný prales). Jaký oceán omývá břehy Brazílie? Vyhledej známé osobnosti: jak historické tak i novodobé.

16 Použité zdroje Snímek č.1,2,3 a obr.č.1- brazilská vlajka [online] [cit. 2011-03-01] Dostupný pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Brazil.svg Snímek č.3 Znak [online] [cit.. 2011-03-01] Dostupný pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coat_of_Brasil.pnghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coat_of_Brasil.png Snímek č.3 Geografie [online] [cit.. 2011-03-01] Dostupný pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brazil_%28orthographic_projection%2 9.svg Snímek č.4 Topografická mapa Brazílie - Dostupný pod licencí Creative Commons [online] [cit.. 2011-03-01] na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brazil_%28orthographic_projection%2 9.svg Použité fotografie (obr.č.5-17): foto: autorka prezentace Bc. Martina Chlumová Kliparty dostupné z interních a externích zdrojů kancelářského balíčku Microsoft office 2003 (Power Point 2003) [online] [cit. 2011-03-01]


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_19_BRAZÍLIE ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová."

Podobné prezentace


Reklamy Google