Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMarcela Ladislava Moravcová
3
Barviva odvozená od kyslíkatých heterocyklů
4
Rozsáhlá skupina rostlinných fenolů (je známo více než 4 000 flavonoidů) Jejich základem je flavon Rozdělení flavonoidů: katechiny vznikají při enzymovém hnědnutí potravin leukosantotiokyanidiny vznikají při enzymovém hnědnutí potravin
5
flavonony bezbarvá až světle žlutá barviva nachází se v citrusových plodech flavonoly žlutá barviva důležitá pro rostliny nachází se v borůvkách, jablcích, šípcích, bezu černém
6
Je známo asi 300 druhů antokyanů Jedná se o oranžová, červená, fialová a modrá barviva Mezi nejvýznamnější antokyany řadíme: kyanidin – fialové barvy, nachází se v chrpě pelargonidin – červené barvy, nachází se v z pelargonii peonidin – fialové barvy, nachází se v pivoňce delfinidin - purpurově modrý, nachází se ve stračce petunidin – modré barvy, nachází se v petunii malvidin - purpurové barvy, nachází se ve slézu
7
Výskyt antokyanů ovoce (červený angrešt, banán, borůvky, brusinky, fíky, hrozny, ve slupce jablek a hrušek, jahody, maliny, mango, oliva, ostružiny, pomeranč, rybíz, švestky, višně) zelenina (červená cibule, lilek, ředkvička, červené zelí, brambory) Použití antokyanů více než 100 let se používají ve formě barviv, mnohem déle se používají ve formě koncentrátů šťáv pro barvení potravin se využívají barviva z hroznů vinné révy, bezinek, červeného zelí, červených pomerančů, není stanoven limit pro jejich použití vzdušný O 2 oxiduje anthokyany na nebarevné až hnědé produkty
8
Jedná se o skupinu asi 70 žlutých barviv Některé xantony se používají od nepaměti jako potravinářská barviva Zástupci: mangiferin – má antivirální charakter gentisin a gentisein - v koření, v hořci žlutém (do hořkých likérů) santabin - červený, v červeném santalovém dřevě; k barvení čajových nálevů a k nakládání zeleniny
9
Barviva odvozená od chinonů
10
Jedná se o barviva odvozená od jednoduchých chinonů Skupinu tvoří 200 žlutých, červených, hnědých až černých barviv Výskyt barviv vyšší rostliny, lišejníky, řasy, houby, bakterie, u některého hmyzu Použití barviv dříve se barviva používala k barvení textilií a kůží, dnes v kosmetickém průmyslu, farmacii, potravinářství
11
Mezi tato barviva odvozená od chinonů řadíme 3 hlavní skupiny: Benzochinony Naftochinony Antrachinony
12
Arbutin Bezbarvé barvivo Získává se z pšenice, rýže, hrušky, majoránky Kormosid Nachází se v olivách (hořká látka oliv) Emtelin Nachází se v rybízu (žlutooranžový) Muskurafín Nachází se v mochumůrkách (barvivo klobouků)
13
Zástupci: Lawson Žlutooranžová barva Získává se z listů keře heny bílá Jugton Červenohnědá Nachází se v listech a nezralých plodech ořešáku Vykazuje projímavé účinky Alkanin Nachází se v kamejníku barvířském (v kořenech) Má červenohnědou barvu Použití jako textilní barvivo, barvivo zmrzlin a cukrovinek
14
Zástupci: Alizanin mořidlové textilní barvivo Používá se v potravinářství Získává se z kořenů mořeny barvířské Košenila nejvýznamnější z antrachinonových potravinářských barviv jedná se o živočišný produkt – získává se z oplodněných samiček červce nopálového barevný odstín závisí na pH: pH 3 – barva oranžová, pH 5 – barva červená, pH 7 – barva purpurová červená forma se nazývá karmín a používá se k barvení pekařských a cukrářských výrobků, želé, dortů, jogurtů, do mléčných výrobků
15
Zástupci: Monaskus Jedná se o směs červených pigmentů z plísní Používá se k barvení rýže, fazolí, rýžového vína
16
Barviva odvozená od terpenu
17
Rozdělení karotenoidů: karoteny- oranžová-červená barva xantofyly- odvozeny od karotenů, kyslíkaté sloučeniny, žlutá barva Karotenoidy se vystupují spolu s chlorofyly v chromoplastech a chloroplastech chlorofyly občas maskují červenou a žlutou, i když jsou karoteny přítomné Je známo asi 700 karotenoidů, z toho asi 50 jich vykazuje aktivitu vit. A (retinoidy)
18
Výskyt karotenů: Lykopen - v rajčatech, meruňkách α-karoten - pomeranče, mrkev, palmový olej β-karoten - mrkev, paprika, meruňky, mango, pomeranč, špenát, rajčata, palmový olej γ-karoten - meruňky, mrkev, rajče Krocein - v šafránu
19
Výskyt xanthofylů Lutein - mrkev, rajče, špenát, pomeranč Rodoxanthin - v podzimním listí Astaxanthin - losos, krevety, raci, krabi Použití karotenoidů barvení potravin antioxidanty, antikarcinogenní hydrofilní a lipofilní barviva: margarínů, zmrzlin, sýrů, džusu, těstovin
20
Rozsáhlá skupina rostlinných fenolů (je známo více než 4 000 flavonoidů) Jejich základem je flavon Rozdělení flavonoidů: katechiny vznikají při enzymovém hnědnutí potravin leukosantotiokyanidiny vznikají při enzymovém hnědnutí potravin
21
flavonony bezbarvá až světle žlutá barviva nachází se v citrusových plodech flavonoly žlutá barviva důležitá pro rostliny nachází se v borůvkách, jablcích, šípcích, bezu černé
23
Použitá literatura: Velíšek J. Chemie potravin 2; Ossis, Tábor 1999. Velíšek J. Chemie potravin 3; Ossis, Tábor 1999.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.